У Київському СІЗО відкрили чотири платні камери

Дата: 08 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У Київському слідчому ізоляторі запрацювали чотири платні камери з поліпшеними умовами розміщення.

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська. 

Є хто скучив за новинами в‘язничної реформи?) Якщо так, тоді ось вам:Сьогодні запустили функціонування платних камер з…

Опубліковано Denis Malyuska Пʼятниця, 8 травня 2020 р.

Вартість розміщення в одній двомісній, одній тримісній та двох чотиримісних камерах залежатиме від терміну, за який здійснюється оплата. Так, ціна коливається від 2 тис. грн за добу та 8 тис. грн за тиждень до  12 тис. грн за місяць. Сплатити цю суму можна буде на сайті “Онлайн-будинок юстиції”, а отримані кошти СІЗО спрямовуватимуть на підтримання належних умов утримання в безкоштовних камерах та на покриття собівартості утримання камер з поліпшеними умовами.

“Це точно не “ВІП-камери”. Як видно із фотографій, нічого надзвичайного ми не пропонуємо і не забезпечуємо. Ми надаємо можливість користуватися більшою, ніж звичайно, площею камер, а також базовим обладнанням на кшталт холодильника, телевізора або столового приладдя. Ну і ремонт не сторічної давнини, як це часто трапляється в наших слідчих ізоляторах”, – запевнив Малюська. 

За словами очільника Мін’юсту, запровадження платних камер має дві ключові цілі:

  • прибрати корупцію, адже замість хабаря гроші за ліпшу камеру йтимуть офіційно в бюджетний спецфонд;
  • знайти додаткове фінансування для слідчих ізоляторів, адже зараз бюджетних коштів не вистачає.

Малюська запевнив, що наявність платних камер не порушує прав людини.

“Як і раніше, ми забезпечуємо функціонування безкоштовних камер, і їхній стан не тільки не погіршиться, а, навпаки, буде поліпшений за рахунок доходів, які генеруватимуть платні камери. При цьому слід пам’ятати, що мова йде про слідчі ізолятори, тобто місця, де утримуються люди, щодо яких немає вироку суду і які вважаються невинуватими у вчиненні злочину. Якщо особа з точки зору закону невинувата – ми не повинні обмежувати її у можливості оплатити ліпші умови проживання”, – написав він та додав, що для людей щодо яких вироки набрали законної сили, жодні поліпшені умови за гроші не створюватимуться.

“У тюрмах усі будуть у рівних умовах і будуть відбувати встановлене судом покарання за вчинений злочин”, – підсумував міністр. 

Нагадаємо, що тільки у вересні 2018 року Міністерство юстиції розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Відтоді ув’язненим дозволили носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією. Також нещодавно в українських СІЗО та колоніях дозволили ігрові приставки.

Раніше ZMINA розповідала про те, в яких умовах тримають людей у СІЗО, та публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter