В українських СІЗО та колоніях дозволили ігрові приставки

Дата: 02 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України видало наказ, яким дозволило користуватися в’язням у СІЗО та колоніях ігровими приставками.

Про це повідомив правозахисник та координатор із правової реформи в Консультаційній місії ЄС в Україні Вадим Човган.

Тут така новина. В СІЗО та колоніях дозволили ігрові приставки. В умовах, коли в'язням немає роботи, – це хоч якась…

Опубліковано Vadym Chovgan Пʼятниця, 28 лютого 2020 р.

Про плани скасувати заборону на використання ігрових консолей очільник Мін’юсту Денис Малюська розповідав наприкінці січня, коли відвідав СІЗО в Одесі.

“Не розумію цієї заборони та, якщо не отримаю належної аргументації, зніму її вже найближчими днями. Дорослі чоловіки місяцями (іноді роками) сидять у маленьких камерах і виходять лише на годину на добу прогулятися в тісному дворику. Їм потрібно чимось себе зайняти протягом доби. Книги та телевізор – не завжди достатній вихід. Умови для заняття фізичними вправами теж далеко не ідеальні”, – казав тоді міністр. 

Правозахисник Човган позитивно розцінив підписання указу, наголосивши, що в скасуванні заборони зацікавлені не тільки в’язні, а й адміністрація колоній.

“Адже якщо вони (в’язні. – Ред.) цілодобово сидять у камері без діла, починається пошук “пригод”, – аргументував він.

Водночас експерт нагадав, що досі в Україні в’язням заборонено мати за ґратами, зокрема, молочні, м’ясні та інші продукти, які потребують додаткового термічного приготування.

“Холодильники та мультиварки – досі під табу. Кип’ятильники і чайники дозволені, але це така собі їм заміна. Не варто тоді дивуватися, коли в’язні готують собі борщі та іншу жесть кип’ятильником прямо в трилітровій банці. І так, каструлі теж заборонено. За прогресивним кордоном засуджених заохочують учитися самим собі готувати їжу. Адже цим самим вони вчаться себе обслуговувати. Багато хто після звільнення елементарно не вміє готувати для себе. У нас же все навпаки: нормальне готування – під забороною”, – розповів Човган.

Нагадаємо, що тільки у вересні 2018 року Міністерство юстиції розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Відтоді ув’язненим дозволили носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією.

Раніше ZMINA розповідала, в яких умовах тримають людей у СІЗО, та публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter