“Умови залишають бажати кращого”: Малюська відвідав СІЗО на Одещині

Дата: 27 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Умови тримання людей в Одеському слідчому ізоляторі, за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, “залишають бажати кращого”.

Про це він розповів на власній сторінці у фейсбуку після незапланованої перевірки установи. 

Продовжив практику візиту у тюрму без попередження у неділю.Цього разу відвідав СІЗО у Одесі.Спеціально обираю…

Опубліковано Denis Malyuska Неділя, 26 січня 2020 р.

Перше, що побачив Малюська в СІЗО, – кількість людей, які, на його думку, перебувають в ув’язненні без належних підстав. 

“Поспілкувався з жінкою, засудженою за господарський злочин та яка перебуває в СІЗО з 2014 року. Кримінальне провадження триває з 2008 року. Також натрапив на хлопця 17 років, який обвинувачується в крадіжці (уже був засуджений за аналогічний злочин (умовно) раніше). А також на чоловіка, який обвинувачується в шахрайстві (неповернення боргу за розпискою) та справу якого переглядає вже третій склад суду першої інстанції”, – розповів історії таких людей міністр. 

Очільник Мін’юсту зазначив, що планує протягом декількох місяців подати на розгляд парламенту законопроєкт, який дозволить “відфільтрувати” з в’язниць тих людей, чиє перебування там недоречне.

Існують у СІЗО й проблеми з вирішенням питання наркозалежних осіб: 

“На метадоновій замісній терапії перебуває лише одна особа на все СІЗО. Наркозалежних там набагааааато більше”.

Також під час спілкування з профільним міністром один з ув’язнених поскаржився на заборону використання ігрових консолей в установі. 

“Не розумію цієї заборони та, якщо не отримаю належної аргументації, зніму її вже найближчими днями. Дорослі чоловіки місяцями (іноді роками) сидять у маленьких камерах і виходять лише на годину на добу прогулятися в тісному дворику. Їм потрібно чимось себе зайняти протягом доби. Книги та телевізор – не завжди достатній вихід. Умови для заняття фізичними вправами теж далеко не ідеальні”, – розповів Малюська. 

Наостанок міністр зазначив, що не тільки в’язні вимушені жити в неналежних умовах, але й працівники СІЗО. 

Нагадаємо, що тільки у вересні минулого року Міністерство юстиції розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Відтоді ув’язненим дозволили носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією.

Раніше ZMINA розповідала про те, в яких умовах тримають людей у СІЗО, та публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter