З початку великої війни монітори НПМ відвідали 615 місць несвободи. Лубінець вніс 116 подань про усунення виявлених порушень

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабної збройної агресії РФ департамент Національного превентивного механізму (НПМ) спільно із громадськими моніторами по всій країні здійснили 615 відвідувань місць несвободи. Щоб усунути виявлені порушення основоположних прав людини й громадянина Омбудсман вніс 116 подань до центральних органів виконавчої влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у привітальній листівці до спільноти НПМ з нагоди 11-річчя створення, передає кореспондент видання ZMINA

Дмитро Лубінець

Дмитро Лубінець нагадав, що Секретаріат уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у тісній взаємодії із громадськими організаціями тривалий час домагається досягнути результату – викорінити катування, інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводжень та покарань, як негативні суспільні явища, а також припинити будь-які прояви порушення та неповаги до прав і свобод людини.

За його словами, у механізмі запроваджені нові підходи до відвідувань. При оцінці ефективності роботи НПМ в Офісі уповноваженого замінили кількісні показники на якісні, з відповідним правовими наслідками.

Дмитро Лубінець повідомив, що він вніс 116 подань до центральних органів виконавчої влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, щоб усунути виявлені порушення основоположних прав людини й громадянина.

Омбудсман висловив вдячність кожному, хто за ці роки долучився до розбудови НПМ в Україні та побажав оптимізму, витримки, нових ідей та звершень.

Ваш життєвий та практичний досвід у поєднанні з наполегливістю та цілеспрямованістю завжди є прикладом досягнення бажаних результатів.

Дмитро Лубінець

У червні 2023 року директор департаменту з питань реалізації НПМ Артем Володін після обговорення з моніторинговою спільнотою затвердив новий “Регламент організації та здійснення регулярних відвідувань місць несвободи для виконання функцій НПМ в Україні”.

Як зауважує кореспондент ZMINA, документ посилив мандат учасників моніторингового візиту. Так, до прикладу, якщо адміністрація або співробітники місця несвободи не допускають моніторів НПМ, не надають інформації, копій документів тощо, керівник групи НПМ інформує про це представника Уповноваженого, правоохоронні органи та департамент НПМ.

На людину, яка перешкоджає візиту, складається протокол про адміністративні порушення за ст. 188-40 Кодексу про адміністративні порушення (невиконання законних вимог Уповноваженого ВРУ з прав людини або його представників) та складається повідомлення про вчинення кримінального правопорушення за ст. 344 Кримінального кодексу (втручання у діяльність державного діяча). Після того як правоохоронці забезпечать умови безперешкодного проведення відвідування НПМ, моніторингова група продовжує свою роботу у місці несвободи.

Також департамент НПМ аналізує та узагальнює звіти та матеріали відвідувань в електронній базі даних НПМ та має наповнювати інформацією про результати відвідувань в інтерактивній мапі місць несвободи України.

Нагадаємо, Національний превентивний механізм – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають.

А в місцях несвободи (custodial settings) може опинитися кожен з нас – за рішенням або вказівкою адміністративного, судового чи іншого органу, без права залишити їх з власної волі.

В Україні НПМ діє з 2012 року в форматі “Омбудсман +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками Офісу омбудсмана спільно з громадськими активістами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter