Міністр юстиції пропонує підписникам у фейсбуку вирішити, в яку камеру колонії помістити трансжінку

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Очільник міністерства юстиції України опублікував на власній сторінці у фейсбуку допис про трансгендерну жінку, яка опинилася в українській колонії. Щоб вирішити, у яку камеру її помістити, посадовець вирішив провести опитування у фейсбуку. 

Відповідний допис можна знайти на сторінці Дениса Малюськи

Міністр юстиції Денис Малюська під час відкриття платних камер СІЗО в Запоріжжі та Дніпрі

Свою публікацію міністр почав зі слів про 8 березня, зазначивши, що Міжнародний жіночий день нагадав про “одну практичну та актуальну проблему”. 

“До однієї з колоній потрапила людина, іноземець, яка за документами є чоловіком, а візуально виглядає як жінка (і такою себе вважає)”, – написав Малюська. 

Міністр наголосив, що розуміє те, що порушена ним тема не “для срачу у фб”, адже трансгендерна ув’язнена може зіткнутися з небезпекою. 

“Наслідки ідентифікації статі в нас миттєві й важливі, починаючи від правил режиму і закінчуючи сусідами по камері. Законодавство підказок на цю тему не містить. Що думаєте, як вчинити правильно?” – поцікавився Малюська у підписників. 

Станом на момент публікації новини під дописом було менш ніж три сотні реакцій, а більшість із тих, хто проголосував, запропонували відправити жінку до чоловічої камери. Чимало реакцій на допис міністра були зі сміхом. 

Проблема утримання трансгендерних ув’язнених існує не тільки в Україні, адже попри те, що трансгендерність не є психічним розладом, досі транслюдей дискримінує оточення. 

Фото: EPA / Roman Pilipey

Дослідниця та громадська активістка Інна Ірискина наводила як приклад демонстрації цієї проблеми результати національного дослідження, яке провели в США у 2011 році. Це дослідження показало, що у в’язницях: 

  • 35% транслюдей стикалися з переслідуванням з боку співкамерників;
  • 37% стикались із переслідуванням з боку персоналу: 
  • 16% стикалися з фізичним насильством; 
  • 15% стикались із сексуальним насильством, водночас серед трансжінок потерпілих більше. 

Інше дослідження, проведене 2007 року у виправній установі Каліфорнії, показало, що 59% трансжінок зазнавали сексуального насильства в чоловічій в’язниці. Для порівняння: серед цисгендерних і Термін, що позначає людей, чия гендерна ідентичність збігається з біологічною статтю. чоловіків відсоток постраждалих унаслідок таких злочинів 4,4%

Торік правозахисники, які досліджували тему захисту прав уразливих категорій засуджених в установах виконання покарань в Україні, розповіли, що в пенітенціарних закладах не визнають або приховують, що там відбувають покарання ЛГБТ-люди. Якщо ж ЛГБТ-людина все ж вирішує заявити про побиття чи порушення прав, то ставлення слідчих до неї буде упередженим. 

Нагадаємо, що трансгендерні люди в Україні стають жертвами злочинів ненависті. 

Декілька років тому в Хмельницькому підпалили волосся 18-річній трансгендерній дівчині, яка стояла на виході з місцевого клубу. Вона отримала опіки обличчя.

Ще раніше в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річну трансгендерну жінку. Спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”, однак під тиском адвокатів та правозахисників вирішила розслідувати її як злочин ненависті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter