“Ми не обираємо людей для параду”: Мін’юст оцінює у майже 20 тисяч кількість в’язнів, яких можна мобілізувати

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Ухвалений парламентом закон, що відкрив можливість мобілізувати ув’язнених за нетяжкими статтями до ЗСУ, орієнтовно дає змогу призвати до лав армії майже 20 тисяч засуджених. 

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю BBC News Україна. 

Фото: AFP

Раніше, коментуючи можливу мобілізацію засуджених, посадовець казав, що думки ув’язнених щодо цього процесу взагалі питати не будуть. Втім, ухвалений закон все ж передбачає, що ув’язнений сам має написати заяву, а остаточне рішення щодо мобілізації прийматиме суд. 

Нині Малюська наголошує, що однозначно підтримує ухвалений закон. При цьому, відповідаючи на питання журналістки про те, чи слід мобілізовувати, наприклад, засуджених за вбивство, міністр відповів, що не проти такого кроку, адже на війні й так вбивають людей.

“Маніяки чи серійні вбивці. Таких можна і залишити в місцях покарання. Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад, якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? Тим паче, якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років. Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в’язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18–19 років. Це підтвердить будь-який психолог”, – вважає посадовець. 

Щодо кількості тих, кого можна призвати до війська з місць ув’язнення, то Малюська каже про 10–20 тисяч людей. Висловився міністр й щодо фізичного стану бійців, зазначивши, що їх обирають не для параду у Києві. 

“Вони (ВЛК. – Ред.) застосовували щодо наших установ такий підхід. Це має бути просто, не знаю, “двометровий арієць-блондин зі знанням трьох іноземних мов”. Але здається, що підхід зараз змінився, зараз Збройні сили більш налаштовані, щоб менше перепон створювати для мобілізації. Тому, можливо, цього суб’єктивізму стане менше. Принаймні, я на це дуже розраховую, тому що, знову ж таки, у нас війна… Ми не обираємо людей, щоб ішли парадом по Хрещатику на 24 серпня”, – каже міністр. 

Малюська не вперше робить суперечливі заяви, що демонструють неповагу до прав людини, наприклад, раніше дозволяв собі жартувати про ймовірне зґвалтування трансгендерної жінки в чоловічій камері колонії. Кілька років тому він відкрито заявив, що права людини не в пріоритеті очолюваного ним відомства. 

Попри критику правозахисників, “сором” міністр відчуває за роботу інших. 

Нагадаємо, що Україна входить до десятка європейських країн з найбільшою кількістю тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі. В середньому 125 ув’язнених припадають на 100 тисяч населення, що є вищим за середній показник у Європі – 106 в’язнів на 100 тисяч населення. 

Тисячі українських засуджених перебувають за ґратами, зокрема, через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter