Військова медикиня розповіла про домагання з боку побратима

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До ДБР надійшла заява від військової медикині, на ім’я Оксана, яка повідомила про неуставні відносини, а саме сексуальні домагання з боку одного з побратимів. 

Про це вона розповіла журналістам “Слідства.Інфо”. 

Фото: Слідство.Інфо

Оксана несла службу в зоні АТО, з початком повномасштабного вторгнення росіян повернулася до війська, а торік отримала за свою службу “Сталевий хрест” – відзнаку головнокомандувача ЗСУ. Рятувала військових у боях за Лиман, Вовчанськ та Бахмут.

Цьогоріч, у травні, перед тим як їхати до зони бойових дій, військова вирушила на бойове злагодження на Львівщину. Одного дня, в червні, коли медикиня забирала зі Львова препарати, її зголосився довезти до полігону водій-побратим Сергій

Оксана розповіла, що чоловік почав залицятися до неї та говорити “нісенітниці”, тож вона вирішила зафільмувати це. Відео є в розпорядженні журналістів. 

“Починає мені говорити нісенітниці про те, що я маю бути його жінкою, що він давно без сексу. Я йому кажу: “Слухай, у нас у житті всяке може бути. Я маю вийти заміж, я маю народити дітей у перспективі. Мені потрібні нормальні серйозні стосунки, а незрозуміло що”, – розповідає вона. 

Жінка пригадує, що почувалася некомфортно під час цієї розмови, бо побратим психологічно тиснув на неї, а коли та намагалася відповісти, то чоловік “зривався”. В один з моментів поїздки Сергій наполіг на тому, щоб вони з Оксаною заїхали на озеро. Там він попросив сфотографуватися з нею та почав тертись ерегованим членом об неї. 

“Навколо нікого не було, а я вже налякана. Їдемо. Він сідає в машину, починає говорити, що я його дуже сильно ображаю… А в мене починається істерика, і вона проявляється сміхом. З одного боку, людина фізично тебе не зґвалтувала. Але ти боїшся щось сказати, бо невідомо, як відреагує”, – пригадує бійчиня.

Військова каже, що до цього ніколи не стикалась із сексуальними домаганнями та “не була готова до того, що тебе можуть лапати, принижувати, пояснювати, що ти маєш бути чиєюсь жінкою, бо ти тут (в армії. – Ред.)”.

Журналісти намагалися сконтактувати із Сергієм, однак він не відповідає на дзвінки. Його колеги кажуть, що чоловік самовільно залишив частину, з 28 серпня його подали в розшук. 

Оксана повідомила командиру свого підрозділу про домагання, а начмед, який приїхав на полігон, також звернувся до командира батальйону та написав рапорт щодо ситуації з підлеглою. У відповідь на це, за словами останнього, “група осіб звинуватили медикиню у тому, що це вона провокує і це все було підтримано головним сержантом”. 

“Це покривається”, – вважає Оксана. 

Паралельно зі зверненням до ДБР жінка звернулася на гарячу лінію Міноборони, після чого почалося внутрішнє розслідування. 

Цьогоріч до загальних обов’язків військовослужбовців ЗСУ додали згадку про недопущення сексизму та домагань. Правопорушенням у війську вони стали лише місяць тому, тож нині немає практики застосування відповідної норми. 

Нагадаємо, що проведене до початку повномасштабного російського вторгнення анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало – 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег. До прикладу, ZMINA детально розповідала про історію лейтенантки Валерії Сікал. Жінка 2018 року поділилась історією, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. 

Згодом військового, що домагався Сікал, звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок тим, хто нібито вживав алкоголь. Процедуру мали знімати на відео, щоб потім шантажувати хлопців записами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter