До загальних обов’язків військовослужбовців ЗСУ додали норму про недопущення сексизму та домагань

Дата: 21 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №10313 про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Ercin Erturk/AA/picture alliance

Документ, між іншим, передбачає: 

  • можливість отримувати одноразову відпустку при народженні дитини зі збереженням грошового забезпечення у повному розмірі;
  • можливість для поранених військовослужбовців на підставі рішення ВЛК перебувати на лікуванні за кордоном понад чотири місяці за такої потреби;
  • можливість брати цивільних на посади військових капеланів. 

Окрім цього, документ містить норми, що стосуються недопущення порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями. Так, у розділ щодо загальних обов’язків військових у Статуті внутрішньої служби Збройних сил України додали згадку про сексуальні домагання та дискримінацію за ознакою статі. 

“Поважати бойові та військові традиції, допомагати іншим військовослужбовцям, що перебувають у небезпеці, стримувати їх від вчинення протиправних дій, поважати честь і гідність кожної людини, не допускати порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями”, – йтиметься в абзаці восьмому статті 11 Закону України “Про Статут внутрішньої служби Збройних сил України”.

Передбачили також, щоб службове розслідування, пов’язане з дискримінацією за ознакою статі та сексуальним домаганням, проводила спеціальна комісія. До її складу мають увійти представники обох статей у рівному співвідношенні. 

Тепер ухвалений документ має підписати президент Володимир Зеленський

Нагадаємо, що проведене до початку повномасштабного російського вторгнення правозахисниками анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало – 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег.

ZMINA детально розповідала про історію лейтенантки Валерії Сікал. Жінка у 2018 році поділилась історією, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. Згодом військового звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок солдатам, які нібито вживали алкоголь. Процедуру він примушував знімати на відео, а потім шантажував хлопців цими записами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter