У Закарпатському ТЦК кажуть, що чоловік помер у лікарні через інфаркт, а не після побиття у військкоматі

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Закарпатський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки відреагував на допис Омбудсмана Дмитра Лубінця, де той розповів історію жінки, чий батько помер нібито після того, як його побили у військкоматі. В установі заявили, що мобілізований чоловік помер через хворобу, яка “не мала зв’язку з травматичними подіями”.

Про це йдеться в офіційній заяві центру.

Фото: Закарпатський ОТЦК та СП

Напередодні у Закарпатській області жінка повідомила про ймовірно незаконне затримання її батька працівниками ТЦК та СП. У зверненні до представника омбудсмана вона зазначила, що чоловіка побили, і це призвело до його смерті.

Згідно з версією ТЦК, 28 серпня чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, побив свою доньку, після чого вона звернулася до поліції. Чоловіка затримали та доставили до другого відділку Мукачівського районного ТЦК та СП для перевірки його військово-облікових даних.

Там встановили, що він підлягає мобілізації, тому його направили на проходження військово-лікарської комісії, після чого включили до команди для відправки в навчальний центр.

Під час транспортування до навчального центру чоловік почав скаржитися на погане самопочуття. За інформацією Закарпатського ТЦК, йому викликали швидку допомогу, після чого його госпіталізували до Свалявської лікарні.

За кілька днів, 4 вересня, він помер, а результати судово-медичної експертизи показали, що смерть настала через природну хворобу – ішемічний інфаркт лівої півкулі головного мозку, який не був пов’язаний з побиттям.

У ТЦК також зазначили, що надмірно сенсаційні заголовки та повідомлення в медіа, засновані на неповних даних, можуть дестабілізувати ситуацію та перешкоджати мобілізаційним заходам. Після публікації допису Дмитра Лубінця керівництво Закарпатського ТЦК та СП провело робочу зустріч з представником уповноваженого в Закарпатській області Андрієм Крючковим, під час якої обговорили цей інцидент та надали всю необхідну інформацію для подальшої співпраці.

Раніше ZMINA писала, що це не перший подібний випадок. Так, у квітні в Закарпатській області дорогою до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер. Згодом стало відомо, що ВЛК визнала його придатним. 

До цього в лютому помер 49-річний мешканець Тернопільщини. “Швидка” доправила його до місцевої лікарні з території ТЦК, а загинув він нібито через “напад судом”, також спричинених епілепсією. Чоловік прийшов до ТЦ, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію. 

Також на Закарпатті хлопець намагався вкоротити собі віку в ТЦК та СП, але посадовці пов’язують це з “вживанням наркотиків”, а не з імовірним тиском, про який кажуть рідні. 

Нагадаємо, що 2 вересня, у понеділок, співвласника українських книгарень “Плекай” та “Книжковий Лев” Олександра Рябчука в Мукачевому начебто затримали прикордонники, після чого звʼязок з ним обірвався. Згодом зʼясувалося, що чоловіка передали працівникам ТЦК та СП для уточнення даних.

Дружина Олександра викликала поліцію та подала заяву про побиття, а працівники ТЦК змусили чоловіка написати заяву під запис на відео, що він не має до них претензій, і вимагали від жінки забрати заяву до поліції.

Згодом у Закарпатському ОТЦК підтвердили інформацію про те, що Рябчука доставили до РТЦК та СП, але зауважили, що у чоловіка не були оновлені військово-облікові дані. Проте колеги чоловіка кажуть, що Олександр оновив дані ще у травні.

Після проходження ВЛК чоловіка визнали придатним до військової служби у військових частинах забезпечення, навчальних центрах, медичних підрозділах тощо, тому його призвали на військову службу по мобілізації та направили до навчального центру для проходження служби в лавах ЗСУ через відсутність права на відстрочку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter