За віру не в “царя Путіна”: подробиці нових релігійних переслідувань в окупованому Криму

Дата: 06 Вересня 2024 Автор: Артем Гірєєв
A+ A- Підписатися

На початку серпня співробітники ФСБ здійснили нову атаку на кримських свідків Єгови. Цього разу основна частина обшуків пройшла в Роздольненському районі півострова, громада якого раніше серйозного переслідування не зазнавала.

Про те, як проходили обшуки в будинках вірян, чому ФСБ регулярно переслідує цю конфесію і який сценарій чекає на нових жертв релігійних репресій, читайте в цьому матеріалі.

Обіцяли пристрелити домашнього улюбленця

Пресслужба російських силовиків поширила відео, на якому троє чоловіків у балаклавах і формі довго вовтузяться над цивільним, який лежить просто посеред вулиці й не чинить опору. Пізніше стало відомо, що силовики для чогось жорстко стягнули чоловікові руки за спиною капроновою стяжкою. Вірянин зареєстрував глибокі порізи на зап’ястях у медустанові, але потім, за словами представників об’єднання “Свідки Єгови”, цю довідку в нього відібрали в поліції. При цьому варто зазначити, що на момент підготовки матеріалу чоловікові не було пред’явлено навіть підозри.

Жорстоке поводження із заподіянням шкоди здоров’ю – не єдине суттєве порушення, зазначене в цьому кейсі. Як повідомляє сайт релігійного об’єднання “Свідки Єгови”, під час обшуків співробітники ФСБ грубо вимагали від вірян розблокувати їхні телефони та комп’ютери, а також випитували відомості про одновірців. Допити проводилися без адвоката і протоколу. В одному з будинків співробітники ФСБ і зовсім пригрозили, що пристрелять домашнього улюбленця, якщо всі їхні вимоги не будуть виконані.

Поки що підсумком цієї атаки стало пред’явлення підозр вірянці Тамарі Братцевій за частиною першою статті 282.2 Кримінального кодексу РФ (“Організація діяльності екстремістської організації”). Про жінку наразі відомо тільки те, що їй близько 69 років, вона з Роздольного, і в неї після обшуку вилучили ймовірне “знаряддя злочину” — кнопковий телефон і записи, що “свідчать про ведення господарської та фінансової діяльності організації”.

За версією силовиків, у вересні 2021 року Братцева “організувала незаконну діяльність осередку “Свідків Єгови” в смт Роздольне”. Самопроголосивши себе керівницею, вона залучала прихильників, розподіляючи між ними ролі та функції з метою підтримки діяльності та розвитку екстремістської організації. Жінка особисто проводила за місцем свого проживання, а також за місцем проживання адептів “зібрання, де пропагувала ідеї забороненої релігійної організації та організовувала вивчення екстремістських матеріалів”.

Арешти для галочки до “дня чекіста”

Досвід релігійних репресій щодо кримських свідків Єгови з моменту введення Росією незаконної заборони на їхню діяльність на території Криму вже досить великий. Три десятки людей отримали терміни або перебувають на різних стадіях кримінального слідства. У всіх випадках, коли оголошувалися вироки, суд визнавав “єговістів” винними в організації діяльності екстремістського об’єднання, яке заборонене в російському правовому полі. При цьому умовні терміни отримали поки що тільки троє вірян, решту засуджених етапували до російських колоній, а один після цього переміщений до в’язниці.

Географія переслідування кримських адептів цієї релігійної течії досить широка – Ялта, Джанкой, Армянськ, Керч, Сімферопольський і Красногвардійський райони. Але особливо завзято з вірянами борються в Севастополі, де за останні п’ять років було порушено шість кримінальних справ, за якими зазнали переслідувань уже дев’ятеро осіб. Така активна увага до міста-героя цілком вписується в гіпотезу про те, що в очах російських спецслужб свідки Єгови становлять загрозу саме як агенти американських спецслужб, тому що вони “чітко зав’язані на США”.

Також привертає до себе увагу і той факт, що “ліквідація чергового осередку” припала на серпень — піковий місяць активності російських силовиків. Давно помічено, що у вересні ФСБ, як правило, підбиває підсумки річної діяльності, і тому доволі часто в серпні з’являються гучні кейси, що демонструють ефективність роботи російської спецслужби. Так, наприклад, у справі проти “єговістів” з Армянська, обшуки в будинках дев’яти осіб відбулися 5 серпня 2021 року — у ту саму дату, що й атака на вірян у Роздольному через три роки.

Чого чекати далі?

З досвіду попередніх випадків можна припустити, що кількість підозрюваних і обвинувачених “Роздольненської групи” буде надалі розширена. На це вказує і заключне речення в повідомленні слідчого комітету: “У рамках слідства встановлюється причетність до протиправної діяльності інших осіб”. Як правило, під час слідства співробітники спецслужби активно добирають фігурантів. Так, у справі проти Олександра Ворончихіна наразі є четверо обвинувачених, і ще стосовно трьох було виділено окрему справу, слідство за якою все ще триває.

Також можна впевнено прогнозувати, що суд не візьме до уваги відсутність в обвинувачення вагомих доказів екстремістської діяльності. Не помітить серйозних помилок лінгвістичної експертизи. І проігнорує посилання на російську “конституцію”, яка гарантує свободу віросповідання. З огляду на це Тамару Братцеву і, можливо, ще когось із тих, у кого відбулися нещодавно обшуки, ймовірно, визнають винними й засудять до 6–7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму.

Можливі різні винятки, але базовий сценарій для свідків Єгови з Криму ось уже 6 років має саме такий вигляд. Ба більше, наступний “осередок”, мабуть, буде “розкритий” в Алушті. Таких висновків можна дійти, оскільки обшуки, крім Роздольненського району, відбулися і в цьому приморському місті. 2021 року у вірян у Роздольненському районі вже проводили обшуки, але до затримань черга дійшла тільки зараз. Скільки часу знадобиться для нових переслідувань невідомо. Але можна з упевненістю сказати, що вони точно будуть. Воювати проти смиренних “єговістів” усяко приємніше, ніж забезпечувати безпеку на новоокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter