Візит Путіна до Монголії: низка міжнародних організацій закликає арештувати російського диктатора

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Низка міжнародних правозахисних організацій закликає владу Монголії заарештувати російського диктатора Путіна, який напередодні приїхав з офіційним візитом до країни. 

ZMINA зібрала реакції правозахисників. 

Фото: Getty Images

Монголія 2000 року підписала Римський статут, а ратифікувала його у 2003-му. Отже, країна є учасником Міжнародного кримінального суду та зобов’язана виконувати його рішення. Ба більше, наприкінці минулого року монгольський суддя вперше потрапив до МКС, а влада країни на тлі цього говорила про “зростання та зміцнення репутації країни на міжнародній арені”. 

В організації Amnesty International нагадали, що Путін фактично переховується від правосуддя, тож монгольська влада, якщо не заарештує його, допоможе диктатору робити це. 

“Надати притулок утікачу від міжнародного правосуддя означатиме не лише перешкоджання правосуддю. Якщо Монголія забезпечить навіть тимчасовий притулок для президента Путіна, вона фактично стане співучасником у забезпеченні безкарності за деякі з найсерйозніших злочинів згідно з міжнародним правом”, – каже виконавчий директор Amnesty International у Монголії Алтантуя Батдорж.

В Amnesty International також висловили думку, що поїздку Путіна слід розглядати як частину стратегічних зусиль, спрямованих на підрив роботи Міжнародного кримінального суду з переслідування підозрюваних у воєнних злочинах. 

Фото: 1lurer.am

Висловилися щодо поїздки російського диктатора й у Міжнародній федерації прав людини. У відкритому листі до президента Монголії Хурелсуха Ухнаа правозахисники наголосили, що дотримання зобов’язання арештувати Путіна “є не лише юридичною вимогою, а й життєво важливою демонстрацією відданості Монголії міжнародному правосуддю, верховенству права та жертвам жорстоких злочинів”.

Ми віримо у вашу відданість цим принципам і сподіваємось на ваші рішучі дії щодо цього питання”, – додала президентка федерації Аліса Могве.

Правозахисники з організації Human Right Watch нагадали про скасований візит Путіна до ПАР минулого року. Росія погрожувала громадянам ПАР війною, якщо влада арештує Путіна, про що під присягою в суді розповів президент країни Сиріл Рамафоса

“Монгольська влада тепер має шанс продемонструвати в конкретних виразах свою відданість правосуддю за міжнародні злочини, відмовивши Путіну у в’їзді або заарештувавши його, якщо він в’їде до країни”, – каже старша радниця з питань міжнародного правосуддя Human Rights Watch  Марія Олена Віньолі.

У Міжнародній асоціації юристів звернули увагу, що Монголія опинилась у ситуації, що вимагає “поставити закон над політикою”.

Членство Монголії в Міжнародному кримінальному суді та її повага до верховенства права вимагає, щоб вона виконувала цей ордер на арешт або повідомила президенту Путіну, що він не бажаний у Монголії”, – нагадали там. 

Офіційно влада Монголії не коментувала заклики правозахисників, втім у РФ посадовці вже висловились, що “не мають переживань” щодо поїздки Путіна. 

Нагадаємо, що українські правоохоронці спільно з МКС п’ять місяців працювали над ордерами на арешт Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Україна закликає МКС активізувати зусилля і видати нові ордери на арешт за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, вчинені росіянами на українській території. Одним з імовірних нових отримувачів такого ордера може стати самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко, якого в ЄС вважають співучасником. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter