Президент ПАР вважає, що арешт Путіна буде “оголошенням війни Росії”

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса вважає арешт Володимира Путіна “безрозсудним, неконституційним і незаконним використанням повноважень”. За його словами, потенційний арешт президента Росії на саміті БРІКС і БРІКС – обʼєднання пʼяти країн: Бразилії, Росії, Індії, Китаю, Південно-Африканської Республіки. буде оголошенням війни Росії.

Про це він заявив у Високому суді в місті Гаутенг.

Фото: Wikimedia Commons

“Це було б безрозсудним, неконституційним і незаконним використанням повноважень, наданих уряду, – оголосити війну Росії шляхом арешту президента Путіна”, – заявив президент ПАР.

Видання “News24” зазначає, що Рамафоса не хотів, щоб громадськість дізналася про цю заяву, яку він виголосив під присягою, але Високий суд постановив її оприлюднити. Посадовець хотів приховати свої слова від громадськості, нібито “щоб зберегти конфіденційність комунікації з Міжнародним кримінальним судом щодо ордера на арешт Путіна”.

Рамафоса посилався на статтю Римського статуту, в якій зазначається, що запитувана країна “зберігає конфіденційність запиту про співпрацю та будь-яких документів, що підтверджують запит, за винятком тих випадків, коли розкриття необхідно для виконання запиту”.

Раніше ZMINA писала, що в травні влада Південної Африканської Республіки попросила президента РФ Володимира Путіна не приїжджати на саміт БРІКС, який має відбутися в серпні. 

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter