Південна Африка просить Путіна не приїжджати на саміт БРІКС через ордер на арешт

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Влада Південної Африканської Республіки просить президента РФ Володимира Путіна не приїжджати на саміт БРІКС і БРІКС – обʼєднання пʼяти країн: Бразилії, Росії, Індії, Китаю, Південної Африки., що має відбутися в серпні.

Про це повідомляє видання “The Sunday Times”. 

Фото: Reuters

Так, Преторія веде перемовини з Москвою та пропонує Путіну взяти участь у саміті БРІКС через відеозв’язок. Інакше владі ПАР доведеться його заарештувати на підставі рішення Міжнародного кримінального суду. 

“ПАР входить до переліку 122 країн, які підписали Римський статут, що зобов’язує її виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. У нас немає варіанта не заарештовувати Путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться його заарештувати”, – заявив представник уряду.

Минулого тижня президент країни Сиріл Рамафоса призначив спеціальний урядовий комітет на чолі з віцепрезидентом ПАР, який має вивчити варіанти дій влади через видавання ордера на арешт Путіна. 

Відомо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

За офіційними даними української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України росіяни перемістили на територію РФ та тимчасово окуповані території понад 16 221 дитину.

Нагадаємо, що 25 квітня Сиріл Рамафоса заявив, що хоче припинити членство країни в Міжнародному кримінальному суді. Однак наступного дня він повідомив, що країна не планує виходити з МКС через незгоду з ордером на арешт президента РФ Путіна.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter