Європарламент назвав Лукашенка співучасником російських злочинів та закликав демократичні сили країни єднатись

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію “Про відносини з Білоруссю”, в якій назвали самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка співучасником російських злочинів, засудили його за репресії щодо білорусів та закликали демократичні білоруські сили єднатись. 

Текст резолюції опублікували на сайті Європарламенту. 

Фото: “Пул первого”

Через три роки після фальсифікованих президентських виборів нелегітимний режим Лукашенка, як зазначають автори резолюції, посилює свої систематичні репресії проти білоруського народу, що поширюються на всі верстви суспільства. 

“Суди засудили понад 3 тисячі осіб до різних видів покарання за політично вмотивованими звинуваченнями, понад 1 500 людей залишаються ув’язненими за політичними мотивами, а тисячі інших піддаються тортурам, щоб не визнати такий статус, і живуть під постійним тиском залякування, погроз і можливого арешту та сфабрикованих звинувачень”, – кажуть вони. 

Пригадали у документі позбавлення ліцензій сотень адвокатів, закриття медіа в країні, гоніння на національні меншини та ЛГБТ-людей, а репресії загалом, посилаючись на висновки Верховного комісара ООН з прав людини, порівнюють зі злочинами проти людства. 

Окремо у документі згадали й про участь режиму Лукашенка в агресії проти України, зокрема, причетність до викрадення дітей. Як з’ясували журналісти, до цього дотичні родичі самопроголошеного керманича Білорусі. 

“Режим Лукашенка небезпечно підриває суверенітет Білорусі, перетворюючи її на державу–сателіта Росії”, – констатують у Європарламенті та додають, що режим “становить пряму загрозу безпеці ЄС та його громадян”.

Окремо депутати закликали керівництво білоруських демократичних сил зберігати єдність і “продовжувати використовувати інноваційні методи для інформування та взаємодії з народом Білорусі, особливо всередині країни, щоб зберегти його довіру та віру в демократичні зміни та мобілізувати їх на майбутні вибори”. 

Нагадаємо, що у ЄС судитимуть колишнього білоруського силовика, причетного до викрадень і вбивств опонентів Лукашенка – Юрія Захаренка, Віктора Гончара та Анатолія Красовського.

Фотографія обкладинки: СЕРА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter