Викрадати дітей з України росіянам допомагають родичі самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка – розслідування

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До викрадення дітей з окупованих територій України причетні близькі родичі та оточення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. 

Про це йдеться в новому розслідуванні Білоруського слідчого центру.  

Російський керманич Путін та самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко. Фото: Reuters

Автори розслідування кажуть, що знайшли організаторів та учасників білоруської схеми викрадення дітей. 

Так, керує процесом паралімпієць та засновник благодійного фонду Олексій Талай. У березні поточного року він особисто звернувся до так званого “постійного комітету союзної держави” з пропозицією доєднатися до викрадень, які білоруські та російські посадовці називають “оздоровленням”. 

Ще одним учасником є Володимир Кулаков – чоловік рідної сестри дружини сина Олександра Лукашенка Дмитра. В одному з білоруських пропагандистських медіа його називали “підприємцем” з окупованого росіянами Донецька. 

Вищезгаданий син Лукашенка Дмитро також є серед фігурантів розслідування. Одна з причетних до викрадень “активісток” особисто дякувала йому за участь у процесі. 

До депортованих дітей у Білорусі влада пускає людей із кримінальним минулим. У розслідуванні згадують про: 

  • двічі судимого, зокрема за крадіжку, Дмитра Козакова
  • члена спортивного клубу Лукашенка та співробітника благодійного фонду Талая Євгена Назаревича, судимого за побиття жінки; 
  • Миколу Гаврилова, притягнутого до кримінальної відповідальності за крадіжку грошей з ресторану із застосуванням насильства, небезпечного для життя.

Автори розслідування згадують і про дружину вищезгаданого Дмитра Юлію Козакову. Жінка, коли в Білорусі тривали протести проти Лукашенка, доносила силовикам на співгромадян з біло-червоно-білими прапорами.  

Щодо того, чиїм коштом здійснюють викрадення дітей, то оплачують це з бюджету так званої “союзної держави”, тобто фактично з держбюджетів Росії та Білорусі. Організація Талая також отримує підтримку від російських посадовців і навіть приватного спонсора громадянина Росії, який побажав залишитись анонімним, втім у нього не вийшло. Йдеться про бізнесмена з Камчатки Миколу Володимировича Гінца

Він передав фонду садибу Романових під Борисовом. 

Точну кількість дітей, яких депортували з України до Білорусі, назвати складно, втім, за оцінюванням “Національного антикризового управління” білоруської опозиції, починаючи з вересня 2022-го до таборів вивезли приблизно 2150 дітей. До осені поточного року їхня кількість може зрости до трьох тисяч.

Нагадаємо, що до викрадень українських дітей причетне білоруське товариство Червоного Хреста та особисто його керівник Дмитро Шевцов. Він сам розповів про це. Україна вимагає від Міжнародного кримінального суду видати ордер на його арешт. 

Нині МКС підозрює в причетності до викрадень  російського керманича Путіна та його уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter