Арбітражний трибунал у Парижі розгляне справу про незаконне захоплення росіянами енергетичних активів та інвестицій “Укренерго” в Криму

Дата: 21 Серпня 2024
A+ A- Підписатися
5 серпня Арбітражний трибунал у Парижі, призначений Постійною палатою третейського суду для розгляду справи “Укренерго” проти Росії щодо українських активів в Автономній Республіці Крим, підтвердив юрисдикцію суду на розгляд спору.
 
Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі. 
 

У відомстві пояснюють, що таке рішення трибуналу відкриває шлях до подальшого розгляду позовів “Укренерго”, поданих проти країни-агресора ще 2019 року, які стосувалися компенсації за незаконно експропрійовані енергетичні активи та інвестиції в українському Криму.

Йдеться про щонайменше 17 високовольтних підстанцій “Укренерго” в Криму та понад 1300 км ліній електропередач. Загалом збитки, завдані росіянами, оцінюються в 527 мільйонів євро.
 
Повідомляється, що розгляд справи в арбітражному суді розпочався ще в листопаді 2020 року. У підсумку трибуналу знадобилося 11 місяців для аналізу аргументів сторін і ухвалення рішення щодо юрисдикції.
 
Наступним кроком буде визначення процесуального календаря для подальших засідань, під час яких відбуватиметься розгляд справи “Укренерго” проти РФ по суті.
 
Нагадаємо, 25 червня 2024 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у своєму рішенні в міждержавній скарзі “Україна проти Росії” (щодо Криму) констатував порушення статті 1 Протоколу №1 до Європейської конвенції, у якій ідеться про захист права власності.

ЄСПЛ також встановив, що в Криму відбулася системна кампанія масштабної експропріації майна, яке належить цивільним особам та приватним підприємствам. Окупаційна влада називала цей процес “націоналізацією майна”. Суд у Страсбурзі вказав, що це спричинило остаточне передання права власності без компенсації.

Численні доповіді міжнародних та неурядових організацій також одностайно підтвердили таке втручання в право власності. Вони виявили недоліки в здійсненні експропріації та відсутність будь-яких процесуальних гарантій чи можливості оскаржити ці заходи.

Як відомо, у листопаді 2023 року Міжнародний арбітражний суд у Гаазі повністю задовольнив позов компанії ДТЕК проти країни-агресора Російської Федерації за захоплені активи в тимчасово окупованому Криму. Арбітраж присудив Росії виплатити українській компанії компенсацію збитків у розмірі $ 267 млн.
 
У квітні 2023 року ZMINA повідомляла, що арбітражний трибунал Постійної палати Третейського суду в Гаазі зобов’язав РФ виплатити 5 мільярдів доларів компенсації за збитки та втрачене майно “Нафтогазу” в Криму починаючи з 2014 року.
 
Того ж місяця Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) встановив суму збитків, завданих Україні внаслідок тимчасової окупації Росією Кримського півострова. Станом на кінець січня 2022 року ця сума сягнула понад 106 мільярдів доларів США (понад 3 трильйони гривень).
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter