ДТЕК повідомив про перемогу над Росією в Гаазі у справі про незаконно відчужені активи в Криму

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовольнив позов компанії ДТЕК проти країни-агресора Російської Федерації за захоплені активи в тимчасово окупованому Криму.

Про це на своїй сторінці повідомляє енергетична компанія. 

Арбітраж присудив Росії виплатити українській компанії компенсацію збитків в розмірі $ 267 млн. У цю суму входять відсотки та судові витрати на дату ухвалення рішення. Нарахування процентів триватиме аж до моменту повної сплати всієї суми збитків.

Арбітражне рішення підлягає примусовому виконанню відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року.

У ДТЕК заявили, що планують невідкладно ініціювати процес визнання та допуску до виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Російської Федерації.

“Сьогоднішнє рішення знаменує собою ще одну віху в притягненні РФ до відповідальності за її експропріацію українських інвестицій у Криму”, — сказала партнерка Covington & Burling LLP Марні Чік, яка представляла ДТЕК у цій справі.

Прокоментував перемогу і головний акціонер компанії ДТЕК Рінат Ахметов.

“Росія повинна перебувати під постійним тиском – на полі бою, санкційним, юридичним. 24/7 ми працюватимемо над тим, щоб ворог був притягнутий до відповідальності та заплатив за розв’язану війну, за кожен злочин проти України та українців, за порушення міжнародного права”, – сказав Ахметов

За його словами, рішення Міжнародного арбітражного суду свідчить, що світова система правосуддя стоїть на стороні правди й справедливості.

“Сьогодні було зроблено лише перший крок на шляху відновлення правильного світового порядку. І ми будемо йти цим шляхом, поки Росія не відповість перед усіма українцями за зло, яке вона принесла в нашу країну”, – сказав Ахметов.

Як відомо, судовий процес за позовом “ДТЕК Крименерго” проти Росії тривав з 2017 року.

До моменту військової операції РФ із захоплення Криму ДТЕК володіла енергорозподільчою та енергопостачальною компанією ДТЕК “Крименерго”. Окупаційна влада відібрала контроль над активами компанії вже 2014 року.

У квітні 2023 року ZMINA повідомляла, що арбітражний трибунал Постійної палати Третейського суду в Гаазі зобов’язав РФ виплатити п’ять мільярдів доларів компенсації за збитки та втрачене майно “Нафтогазу” у Криму, починаючи з 2014 року.

Того ж місяця Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) встановив суму збитків, завданих Україні внаслідок тимчасової окупації Росією Кримського півострова. Станом на кінець січня 2022 року ця сума сягнула понад 106 мільярдів доларів США (понад 3 трильйони гривень).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter