Росія виплатить “Нафтогазу” $5 мільярдів компенсації за збитки в тимчасово окупованому Криму – рішення арбітражного трибуналу в Гаазі

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Арбітражний трибунал Постійної палати Третейського суду в Гаазі зобов’язав РФ виплатити п’ять мільярдів доларів компенсації за збитки та втрачене майно “Нафтогазу” у Криму, починаючи з 2014 року.

Про це повідомив у Facebook голова “Нафтогазу” Олексій Чернишов.

За його словами, йдеться про відшкодування активів, спрямованих на розробку газових родовищ та розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури, яка “стала однією з головних мішеней агресора під час окупації українського півострова дев’ять років тому”.

“Вірю, що це не останнє рішення, яке ухвалять в Гаазі на користь нашої країни”, – написав він.

У пресслужбі “Нафтогазу” зазначили, що тепер Росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом.

“Арбітражний трибунал підтвердив, що Росія повинна в повному обсязі компенсувати збитки “Нафтогазу”, спричинені незаконним захопленням Росією активів компаній Групи “Нафтогаз” у Криму. Арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, у разі відмови Росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, “Нафтогаз” має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи РФ”, – пояснили в компанії.

Суд встановив, що сума такої компенсації повинна дорівнювати справедливій ринковій вартості активів “Нафтогазу” до моменту їхньої експропріації”, вказали в “Нафтогазі”.

Також у компанії розповіли, що попри наполягання Росії на тому, що “Нафтогаз” не має права на будь-яку компенсацію за експропріацію його активів, Арбітражний трибунал не погодився з таким твердженням. Сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою сумою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію Росією активів у Криму.

Крім цього, суд ухвалив рішення, що Росія повинна відшкодувати “Нафтогазу” витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням. 

Речник президента РФ Путіна Дмітрій Пєсков під час брифінгу заявив, що Росія проаналізує рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, щоб “ухвалювати рішення про подальші дії”.

Арбітражне рішення суд виніс після слухань щодо визначення суми компенсації, які завершилися в березні 2022 року на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

У жовтні 2016 року “Нафтогаз” та шість інших компаній Групи “Нафтогаз” ініціювали арбітражне провадження (справа PCA №2017-16) проти РФ на підставі угоди між Кабміном України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій та відомої як українсько-російська угода про захист інвестицій, нагадали в компанії.

Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року. У лютому 2019 року трибунал прийняв рішення на користь “Нафтогазу”. У липні 2022 року Гаазький апеляційний суд підтвердив юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі. 

Нагадаємо, у грудні 2022 року Верховний Суд Франції підтвердив рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з РФ на користь Ощадбанку 1,1 млрд доларів плюс відсотки за захоплення активів в тимчасово окупованому Криму.

Раніше окупаційний очільник “парламенту” Криму Володимир Константинов заявив, що планує розширити список підприємств, квартир, що належать українським громадянам, і земельних ділянок, які потраплять під “націоналізацію” на окупованому півострові. Отримані кошти окупанти планують витратити на геноцидальну війну проти України

В українській правозахисній організації “Крим SOS” назвали воєнним злочином нову хвилю “націоналізації”, яку розпочала окупаційна влада на півострові.

У правозахисній організації нагадують, що будь-які акти й рішення російської влади на тимчасово окупованому півострові не мають сили з погляду українського законодавства та вважаються юридично нікчемними. Громадяни України, чиє майно було незаконно вилучене, можуть звернутися до прокуратури України для фіксації цього воєнного злочину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter