РФ винна Ощадбанку $1,1 мільярда плюс відсотки за Крим – рішення Верховного суду Франції

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Верховний суд Франції підтвердив рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з РФ на користь Ощадбанку 1,1 млрд доларів плюс відсотки за захоплення активів в окупованому Криму.

Про це проінформувала на своїй фейсбук-сторінці заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Верховний суд Франції скасував рішення Апеляційного суду м. Парижа та залишив чинним рішення міжнародного арбітражу про стягнення з РФ на користь Ощадбанку 1,1 мільярда доларів США плюс відсотки, які нараховуватимуться з моменту ухвалення рішення до часу фактичної компенсації. Мудра уточнила, що це близько 100 тисяч доларів США щоденно. 

Вона зазначила, що обсяг позовної заяви Ощадбанку проти РФ з усіма додатками становив більш ніж 30 тисяч аркушів.

“Тридцять тисяч сторінок, які доводять незаконність експропріації інвестицій Ощадбанку, які знаходилися в Криму. 76 кілограмів у шести коробках. І кожна сторінка доводить конкретні факти порушення міжнародного права і підтверджує, що Ощадбанк має право на справедливу компенсацію”, – додала заступниця міністра.

За словами Мудрої, росіяни відмовилися брати участь в арбітражному провадженні та намагалися відкласти примусове виконання арбітражного рішення й скасувати його.

“Агресор намагався використати французьку систему правосуддя та арбітражу, щоб уникнути відповідальності. Та сьогодні стало зрозуміло, що все це було дарма: Росія продовжує бути винна Ощаду понад 1,1 мільярда доларів США”, – зауважила вона.

Нагадаємо, у жовтні 2021 року Ощадбанк подав апеляцію до Касаційного суду Франції за ухваленим у березні рішенням Апеляційного суду Парижа, яке скасовувало рішення про відшкодування РФ на користь банку близько 1,4 млрд дол.

У березні 2021 року Апеляційний суд Парижа підтримав позицію міністерства юстиції Російської Федерації про відсутність юрисдикції в арбітражу за позовом українського Ощадбанку на 1,3 мільярда доларів.

26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі виніс вердикт на користь Ощадбанку – стягнути з Російської Федерації збитки, яких зазнав банк унаслідок анексії Криму, у розмірі 1,3 млрд доларів.

Російське міністерство юстиції заявило, що Російська Федерація не визнає рішення міжнародного арбітражу і не буде компенсувати збитків Ощадбанку.

Рішення міжнародного інвестиційного арбітражного суду в спорі між Ощадбанком та Росією, яке було ухвалене в Парижі, може бути примусово виконане в 154 іноземних державах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter