Нова хвиля “націоналізації” в Криму є воєнним злочином – “Крим SOS”

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Нова хвиля “націоналізації”, яку розпочали росіяни в тимчасово окупованому ними Криму, є воєнним злочином.

Про це заявила правозахисна організація “Крим SOS” у коментарі “Крим.Реалії“.

Судноремонтний завод “Залив” у Керчі. Судно в сухому доці, 2017 рік

Юристка “Крим SOS” Анастасія Калініна вказала на схожість цього воєнного злочину із забороною на володіння землі “іноземцями” в так званих прикордонних регіонах Криму.

Вона нагадала, що такі дії в межах українського законодавства не мають сили.

“Також, відповідно до міжнародного гуманітарного права (зокрема, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року), захоплення чи знищення власності протилежної сторони, невиправдане невідкладною військовою необхідністю, є воєнним злочином”, – пояснила Калініна.

У правозахисній організації нагадують, що будь-які акти й рішення російської влади на тимчасово окупованому півострові не мають сили з погляду українського законодавства та вважаються юридично нікчемними. Громадяни України, чиє майно незаконно було незаконно вилучене, можуть звернутися до прокуратури України для фіксації цього воєнного злочину.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим назвало такі дії Росії в тимчасово окупованому Криму злочинними. 

Керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній звертає увагу на те, що більшість підприємств, які “націоналізують” у Криму, або виробляють, або продають будівельні матеріали. І те, що на чолі цього процесу стоїть “заслужений будівельник України” і творець будівельної компанії “Консоль” Володимир Константинов, не збіг.

Тарас Загородній

“Я не здивований інтересом пана Константинова саме до підприємств, що стосуються виробництва будівельних матеріалів, бо впевнений, що він про це давно знав. І не виключено, що він особисто допоміг тому, щоб вони були “націоналізовані”, – сказав Загородній.

Також, за його словами, є ймовірне пояснення і того, що в короткому списку “націоналізації” є дві компанії, які раніше були пов’язані з Давидом Жванією. Про загибель Жванії в “сірій зоні” Запорізької області стало відомо в травні 2022 року.

“Це вже звичайна історія пострадянського бізнесу. Оскільки немає стабільних прав власності, власник, який гине і не може захистити свої активи, – їх просто розривають конкуренти цілком рейдерським способом”, – каже Загородній.

Нагадаємо, нещодавно окупаційна влада розпочала так звану “націоналізацію” українських бізнесів у Криму.

18 жовтня незаконне формування, що називає себе “держрадою республіки Крим”, заочним голосуванням ухвалила постанову, що дозволяє визнати “власністю республіки” майно іноземних держав і громадян, “недружніх Росії”.

Як відомо, у серпні в тимчасово окупованому Криму росіяни знесли автосервіс кримських татар, де раніше відмовилися обслуговувати автомобіль військовослужбовців РФ з літерою Z. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter