У кримського політв’язня Асана Ахтемова псуються зуби та зір через відсутність вітамінів і світла

Дата: 18 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня Асана Ахтемова, незаконно засудженого на 15 років позбавлення волі, через відсутність світла та вітамінів псуються зуби та зір у в’язниці №2 Владимирської області, відомої як “Владимирський централ”.

Про це повідомила його дружина Рєпіка Ахтемова, яка зустрілася з чоловіком на тривалому побаченні, пише “Кримська солідарність”.

Асан Ахтемов

За її словами, Асан намагається стежити за здоров’ям самостійно, оскільки медичної допомоги в ув’язненні практично немає.

У чоловіка через відсутність повноцінного харчування та вітамінів псуються зуби, розповіла Рєпіка. У вільний час він багато читає, але через відсутність нормального освітлення у нього погіршився зір.

“Намагається за допомогою зарядки для очей знімати напругу, але відчуває, що зір погіршується. Умови у в’язниці, звісно, ​​суворі. Дуже часто доводиться боротися за свої права, попри те, що це дуже складно”, – розповіла Ахтемова.

Шість днів впродовж тижня Асан працює у пакувальному цеху. У вільний час, окрім читання, відповідає на отримані з волі листи.

Рєпіка Ахтемова розповіла, що дозвіл на тривале побачення чоловікові дали не одразу. Першу заяву на початку червня адміністрація в’язниці не схвалила з незрозумілих причин. Погодили побачення лише за другою заявою.

Асан Ахтемов не бачився з сім’єю майже рік, останнє короткострокове побачення було в нього перед етапом у СІЗО-2 Сімферополя.

Асан Ахтемов – журналіст, 2015 року працював помічником редактора кримськотатарської газети “Авдет”. Був учасником благодійної громадської організації “Nefes”, різних акцій, присвячених культурному та громадському життю кримських татар.

У ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Пізніше Асан Ахтемов повідомив незалежному адвокату про те, що зазнав фізичного та психологічного тиску з боку силовиків. Усе це відбувалося в присутності призначеного адвоката, щоб досягти потрібних росіянам свідчень.

Урешті-решт Ахтемова звинуватили в диверсії, вчиненій групою осіб, яка спричинила значні збитки, а також у незаконному придбанні, зберіганні, збуті вибухових пристроїв та їх контрабанді, вчинених організованою групою.

21 вересня 2022 року політв’язня засудили до 15 років позбавлення волі зі штрафом 500 тисяч рублів та строком обмеження волі пересування 1,5 року.

Згодом апеляційний суд посилив умови тримання, призначивши перші три роки у в’язниці. 2023 року Ахтемова етапували до Владимирського централу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримського політв’язня, багатодітного батька Сервера Зекір’яєва, незаконно засудженого окупаційним судом на 13 років позбавлення волі, впродовж кількох місяців утримують у єдиному приміщенні камерного типу (ЄПКТ), призначеному для “злісних порушників”, у виправній колонії № 1 Тульської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter