Бранця Кремля кримського татарина Сервера Зекір’яєва тримають у нестерпних умовах

Дата: 18 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня, багатодітного батька Сервера Зекір’яєва, незаконно засудженого окупаційним судом на 13 років позбавлення волі, впродовж кількох місяців утримують у єдиному приміщенні камерного типу (ЄПКТ), призначеному для “злісних порушників”, у виправній колонії № 1 Тульської області.

Це приміщення має нестерпні умови, повідомила дружина бранця Кремля Зарема Зекір’яєва.

Сервер Зекір’яєв. Джерело: “Кримська солідарність”

Зокрема, політвязень страждає від викидів газів із каналізаційної системи. Каналізаційні люки знаходяться за два метри від будівлі ЕПКТ, через що на першому та другому поверхах будівлі – постійний сморід через викид отруйних газів. Найчастіше це відбувається вночі з 22-ї години до 6-ї ранку, і триває по 10–12 годин, іноді цілу добу, написала Зарема.

Водночас каналізаційні води потрапляють усередину будівлі, через що в підвалі місяцями стоїть неприємний запах, який підіймається й до камер.

Через це Зекір’яєв практично позбавлений здорового сну, а коли вдається заснути, то чоловік прокидається від нестачі кисню.

“Цілодобово він дихає сильними виділеннями газу із загальнотабірної каналізаційної системи. Найбільше мучиться ночами. По чотири доби не спить: через сморід і брак кисню він задихається”, – розповіла дружина політв’язня.

Попри неодноразові намагання Сервера привернути увагу адміністрації колонії до цієї проблеми, ситуація не змінюється. Навпаки, коли чоловік відмовлявся заходити до камери, вимагаючи змінити умови утримання, співробітники ФСВП погрожували йому, що застосують фізичну силу і силою занесуть у “хату” (камера з жорсткими умовами утримання).

Щоб описати умови, в яких утримується, Зекір’яєв проводить паралелі з газовою камерою, де “ув’язнені від безвиході готові [буквально] вішатися”, сказала Зарема Зекір’яєва.

Після звернення до регіональних “суспільної спостережної комісії” та прокуратури, жінка отримала відповідь, що умови тримання її чоловіка в ЄПКТ є “прийнятними”.

Чоловік скаржився на тортури, запах аміаку та вуглекислого газу від каналізації в ВК-1 Тульської області ще в березні цього року. Після етапу з Новочеркаська у вересні 2022 року його перевели до ШІЗО, СУС та ПКТ, де він перебував на регулярній основі.

Через перебування поруч із лазнею, витяжка якої виходила прямо на двері камери Зекір’яєва, в приміщенні постійно стояла волога хмара з випарів із запахами засобів гігієни. Унаслідок цього в політв’язня погіршилося здоров’я: його рвало піною після їди та тренувань, гірчило в горлі, постійно паморочилося в голові. На скарги в’язня адміністрація колонії ніяк не відреагувала.

У переведенні з ПКТ на загальний режим тримання кримському татарину неодноразово відмовляли нібито через його “спосіб життя”, а також регулярно називали “терористом”.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох мешканців Бахчисарая: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. ФСБ Росії інкримінувала їм участь у забороненій у Росії, але легальній на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”.

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року ухвалив вироки у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що засудженому Росією до 13 років ув’язнення кримському бранцю Кремля Серверу Зекір’яєву відмовили в переведенні ближче до дому з виправної колонії №1 Тульської області, де він відбуває свій термін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter