Індекс корпоративної рівності-2024 від “Точки опори”: як бізнесам поділитися своїми практиками рівності та недискримінації

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Точка опори” розпочала національне дослідження корпоративних політик, правил та практик приватних і державних компаній щодо підтримки рівності й різноманіття, а також заборони дискримінації на робочому місці. Для участі у дослідженні охочим слід заповнити анкету, відповівши на запитання щодо тих практик, які існують у їхніх компаніях.

Про це розповів керівник проєкту Індекс корпоративної рівності ГО  “Точка опори” Олег Максимʼяк.

Так, цьогоріч громадська організація запустила чергове дослідження індексу корпоративної рівності. Подібні дослідження проводяться вже впродовж 10 років, однак, як зазначає Максимʼяк, вони постійно трансформуються для кращого аналізу практик.

“Індекс корпоративної рівності розвивається: якщо на самому початку це було дослідження щодо того, як компанії будують свої політики навколо гендерної рівності, людей з інвалідністю та ЛГБТІК-спільноти, то вже з 2019 року сталися певні зміни і опитувальник став охоплювати набагато більший перелік ознак, за якими працівники можуть зазнавати дискримінації або ознак, за якими людей, навпаки, треба більше підтримувати”, – пояснив керівник проєкту.

У 2024 році знову сталася хвиля оновлення опитувальника, оскільки його треба було підлаштувати під нові виклики з якими стикається українське суспільство та компанії.

“Ми зробили більший акцент на ті політики, які треба вивчати та впроваджувати, зокрема, вони стосуються військових та ветеранів, а також внутрішньо переміщених осіб”, – підкреслив Олег.

Тож опитувальник запустили 24 липня і можливість його заповнити буде до 30 вересня цього року. У жовтні-листопаді відбудеться оцінка результатів опитувальника та складання рейтингу компаній, а у грудні 2024 року “Точка опори” нагородить компанії, які здобули найкращі результати. Цьогоріч вперше компанії, які не стали найкращими, отримають можливість пройти онлайн-курс (який наразі на етапі розроблення), щоб оновити знання своїх HR.

Опитувальник розміщений на платформі Survey Monkey і складається він з двох блоків. Перший блок питань — відомості про компанію, другий – запитання щодо різноманіття та інклюзії.

“Хочу поділитися лайфхаком: у вас є два місяці до кінця опитування, тому ви можете свої політики підредагувати. Ми до цього закликаємо, бо ми зацікавлені у тому, щоб ваші політики розвивалися”, – резюмував Олег. 

Пройти опитування можна тут або перейшовши за QR-кодом.

Нагадаємо, що громадська організація “Точка опори ЮА” запитала ЛГБТ-людей про те, чи розповідають вони про свою гендерну ідентичність чи сексуальну орієнтацію на своєму місці роботи. Результати опитування свідчать про те, що лише 25% людей, які взяли участь у глибинних інтервʼю, можуть відкрито чи напіввідкрито говорити про свою сексуальну орієнтацію. 

Фото обкладинки: Canva

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter