Mattel створила першу незрячу ляльку Барбі

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Mattel випустила першу незрячу ляльку Барбі, щоб краще представити незрячих дітей у суспільстві.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Mattel

За словами старшої віцепрезидентки Barbie Крісти Бергер, Барбі – це не просто лялька, вона символізує самовираження й може створити відчуття належності.

Під час створення нової ляльки Mattel співпрацювала з Американським фондом для незрячих (AFB), щоб точно відобразити людей з порушенням зору, враховуючи все – від очей до одягу. Лялька Барбі має білу тростину з м’яким наконечником, а її погляд спрямований трохи вгору й убік, щоб точно відобразити погляд незрячої людини.

Активістка з питань інвалідності й ведуча Люсі Едвардс, яка взяла участь у кампанії з новою Барбі, зазначила, що запуск ляльки для неї має велике значення. Вона поділилася, що в підлітковому віці почувалася ізольованою через втрату зору й відсутність прикладів для наслідування, схожих на неї. Вона соромилася своєї тростини, але якби знала, що в Барбі є тростина, то зовсім інакше ставилася б до своєї ситуації й почувалася б менш самотньою.

Водночас Mattel співпрацювала з Національним товариством синдрому Дауна (NDSS) для запуску першої темношкірої ляльки з цим синдромом, продовжуючи лінійку ляльок, яку компанія вперше випустила минулого року.

Обидві Барбі стали частиною лінійки Barbie Fashionistas, яку запустили 2009 року. У цій лінійці також представлено Барбі з протезом ноги й Барбі, яка користується кріслом колісним. У 2022 році компанія випустила першу нечуючу Барбі разом з Кеном з вітиліго – автоімунним захворюванням, яке спричиняє втрату пігменту шкіри.

Нагадаємо, що 2021 року українська депутатка з інвалідністю, раніше командувачка медичного батальйону “Госпітальєри” Яна Зінкевич стала моделлю для ляльки Барбі. За словами самої Зінкевич, хлопчики та дівчатка мають змалечку розуміти, що справжні цінності – це насамперед рівність, взаємопідтримка, право на недискримінацію та можливість обирати будь-яку професію, що відповідає твоєму справжньому покликанню.

Компанія також випускала Барбі в хіджабі, прототипом якої стала американська фехтувальниця Ібтіхадж Мухамма, та гендерно нейтральну Барбі. Презентували  й серію з героїнями без волосся та з вітиліго. 

У лютому 2023 року Mattel створила першу ляльку зі сколіозом. Її звуть Челсі, і вона семирічна сестра Барбі. Лялька має викривлення хребта й тому носить спеціальний корсет. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter