У США випустять ґендерно-нейтральну Барбі

Дата: 25 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Американська компанія Mattel, яка випускає всесвітньо відому ляльку Барбі, повідомила про запуск нової ґендерно-нейтральної лінійки іграшок.

Про це повідомляє CNN.

Лінійка отримає назву “Creatable World” (“Творчий світ”). Шість ляльок, які увійдуть до неї, не будуть обмежені ґендерними маркерами, стверджують у компанії. Для кожної можна буде підібрати окрему зачіску, одяг та аксесуари. 

“Ми розглядаємо цю лінію як можливість почати діалог про те, для чого і для кого потрібні ляльки. Настав час запустити лінійку іграшок для дітей без ярликів і правил”, – заявила віцепрезидентка Mattel Кім Кулмон.

Відомо, що це не перша спроба компанії зробити ляльку, яку вже неодноразово критикували за поширення стереотипів щодо краси, більш сучасною. Так, до 8 березня Mattel випускала лінію Барбі “Приклади для наслідування”, куди увійшли ляльки з образами олімпійських чемпіонок, науковиць та навіть відомої художниці Фріди Кало і Фріда Кало – мексиканська художниця. Вона застосовувала стиль наївного народного мистецтва, а у творах підіймала питання національної ідентичності, залишків постколоніалізму, ґендерної, класової та расової нерівності в мексиканському суспільстві..

Однак тоді компанія стала об’єктом критики з боку родичів художниці через фігуру, яка не відповідала реальній, та відсутність моноброви, що стала своєрідною візитівкою Кало. 

У 2017 році компанія вперше випустила Барбі в хіджабі. Її прототипом стала американська фехтувальниця Ібтіхадж Мухамма.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter