Президентка Грузії подала позов до Конституційного суду, вимагаючи зупинити дію закону про “іноагентів”

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду з вимогою призупинити та остаточно скасувати дію закону “Про прозорість іноземного впливу”.

Про це повідомляє грузинський Перший канал з посиланням на заяву парламентського секретаря президентки Георгія Мсхіладзе.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Фото: “Українська правда”

“Президентка Грузії вперше звертається з позовом до Конституційного суду Грузії. Позов стосується закону “Про прозорість іноземного впливу”, так званого російського закону. Цим позовом президентка вимагає призупинення дії зазначеного закону та його остаточного скасування”, – заявив Мсхіладзе під час брифінгу.

Він зазначив, що закон про “іноагентів” є неконституційним і суперечить статті 78 Конституції Грузії, а також порушує низку прав, гарантованих конституцією.

Як пише видання “Эхо Кавказа“, народний захисник Грузії Леван Іоселіані також заявив про намір подати позов до Конституційного суду, щоб оскаржити відповідність закону конституції.

“Громадський захисник обовʼязково буде залучений до цього процесу. Опрацьовуємо можливість узяти участь у перегляді – чи буде вона у формі висловлення думки “друга суду”, чи в якійсь іншій формі”, – сказав він.

Подати схожі позови до Конституційного суду збираються й неурядові організації, різні медіа, а також опозиційні депутати парламенту.

Нагадаємо, що 15 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, так званий закон про “іноагентів”, у третьому, остаточному читанні, через це протести незгодних поновилися з новою силою.

Документ є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів. 

Зурабішвілі кілька разів закликала керівну партію “Грузинська мрія” відкликати закон про “іноагентів”. Водночас вона також запропонувала альтернативу – відкласти дату набрання чинності законом до 1 листопада.

Громадські організації України звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”. 

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності закон “Про прозорість іноземного впливу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter