У “Межигір’ї” знайшли пів тисячі необлікованих цінностей, серед яких витвори мистецтва та ікони

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міжвідомча комісія, що впродовж більш ніж двох місяців працювала на території державного парку-пам’ятки “Межигір’я”, завершила роботу та передала активи, які є невіддільною складовою колишньої резиденції президента-втікача Віктора Януковича. Під час роботи комісія виявила понад 500 цінних обʼєктів рухомого майна, не описаних раніше. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: вікіпедія

До проведення огляду з власної згоди доєднався лідер активістів, який з 2014 року є відповідальним зберігачем арештованого майна.

Загальна кількість оглянутого комісією становить більш як 25 тисяч одиниць, і це майно розміщено у 121 будівлі. Про нововиявлені цінності вже повідомили НАБУ, детективи якого запланували необхідні процесуальні дії. Йдеться про витвори мистецтва, ікони, вітражі в церкві, барельєфи, предмети інтерʼєру, люстри та інше, а також додаткові об’єкти управління системами водопостачання та опалення.

Урядовці пояснили, що ці цінності згодом також стягнуть у дохід держави.

Найбільшим за кількістю рухомого майна об’єктом на території “Межигір’я” є музей “Хонка” площею понад 3 тисячі квадратних метрів із 76 приміщеннями. 

Наступним етапом в організації повноцінної роботи парку-пам’ятки має стати передання в управління нерухомого майна (будівель), що розташовані на території. Активи Януковича в “Межигір’ї” передали Фонду держмайна минулого року. 

З 1935 до 2007 року Межигір’я було державною урядовою резиденцією, поки її не вивели в приватну власність. 

“Резиденцію вивели з державної власності й почали будувати там персональний рай для Віктора Януковича”, – розповідав про дачу президента-втікача журналіст Сергій Лещенко, який отримав нагороду імені Ґерда Буцеріуса за розслідування про “Межигір’я”. 

Декілька років тому ЄСПЛ визнав порушення свободи слова в справі “Лещенко проти України”, яка стосувалася відмови останньому надати інформацію про ціну продажу землі в Межигір’ї.

Нагадаємо, що торік до суду скерували справу про заволодіння Януковичем угіддями “Сухолуччя” на Київщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter