ЄСПЛ визнав порушення свободи слова в справі “Лещенко проти України”

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини встановив порушення свободи в справі “Лещенко проти України”, яка стосувалася відмови надати інформацію про ціну продажу земельної ділянки в Межигір‘ї.

Про це йдеться в рішенні суду.

У 2011 році Сергій Лещенко, який працював журналістом у виданні “Українська правда”, намагався отримати інформацію щодо угоди продажу Межигір’я – колишньої приватної резиденції Віктора Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, в якій він жив із 2002 до 2014 року. 

“Коли Межигір’я було в державній власності, там було лише декілька старих дач, в яких проживали державні діячі ще з радянських часів. Потім резиденцію вивели з державної власності й почали будувати там персональний рай для Віктора Януковича”,розповідав журналіст про дачу президента-втікача у 2013 році. 

Спочатку Вишгородська міська адміністрація відмовилася надавати цю інформацію на запит Лещенка, а згодом Київський окружний адміністративний суд прирівняв деталі контракту до конфіденційних відомостей.

У своїй заяві до суду Лещенко наголошував, що держава порушила статтю 10 Європейської конвенції про захист прав людини і Кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати й передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. . Судді ЄСПЛ погодилися з цим та наголосили, що встановлення порушення саме по собі є достатнім справедливим задоволенням моральної шкоди, завданої заявнику. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter