До суду скерували справу про заволодіння Януковичем угіддями “Сухолуччя”

Дата: 29 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо президента-втікача Віктора Януковича та ще трьох осіб, обвинувачених у заволодінні земельною ділянкою лісового фонду на території Сухолуцької сільради на Київщині. 

Про це розповіли у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. 

Фото: Національний парк “Межигір’я”

Дніпровсько-Тетерівське державне лісомисливське господарство розташоване на березі Київського водосховища й майже пів століття вільного доступу до цих земель у пересічних громадян не було. 

Як розповідають у Національному парку “Межигір’я”, у 2007 році угіддя оточили 2–3 метровим ровом, огородили парканом, проклали там дороги, побудували мисливські вежі та спорудили дві мисливські резиденції в урочищах “Острів” та “Акація”. Усе це зробили для Януковича, а заволодіти майном йому вдалось, ініціювавши ухвалення низки рішень через спільників. 

“Вони залучали своїх наближених осіб, які звертались до Київської облдержадміністрації із заявами про виділення їм земельних ділянок площею до 1 га, а згодом про зміну цільового призначення вказаних ділянок, що надалі дозволяло безперешкодно передати землю фірмі, підконтрольній колишньому президенту”, – розповідають про схему правоохоронці.

Орієнтовна вартість ділянки площею 17,5 гектара складає понад 2 мільйони гривень. 

Фото: Національний парк “Межигір’я”

Слідство у справі почали одразу після втечі Януковича у 2014-му й спочатку його вів департамент спецрозслідувань ГПУ, а згодом – САП та НАБУ. 

Справу розглядатимуть заочно. 

Нагадаємо, що цього року активи Януковича у Межигір’ї передали Фонду держмайна. 

З 1935-го до 2007 року Межигір’я було державною урядовою резиденцією, поки її не вивели в приватну власність. 

Фотографія обкладинки: Ярослав Козак

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter