На Херсонщині окупанти збили на смерть 20-річного Максима Шкуро. До цього в хлопця вдома регулярно проводили обшуки

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому селі Преображенка Херсонської області російські військові збили мотоцикл, на якому їхали двоє чоловіків. Один з них загинув – йдеться про 20-річного Максима Шкуро, студента-заочника Херсонського державного університету (ХДУ). Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура. 

Максим Шкуро. Фото із соцмереж

Інцидент стався 4 липня 2024 року. Загиблий, Максим Шкуро, мешканець села Олександрівка Каланчацької селищної громади Скадовського району, приїхав у Преображенку провідати своїх родичів. 

Інформацію про смерть Максима, а також деякі обставини загибелі оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку ректор ХДУ Олександр Співаковський. 

“Росіяни забрали життя молодого 20-річного хлопця, студента-заочника… Максима Шкуро. Він був старанним студентом та мріяв стати вчителем біології… А вони були напідпитку та катались селом, відчуваючи вседозволеність та безкарність”, – написав у дописі ректор. 

Як розповіла ZMINA волонтерка Ксенія, Максим планував виїхати на підконтрольну Україні територію. Він також повідомив, що протягом останнього року в нього вдома регулярно проводили обшуки російські військові. 

“Максим розповів, що весь 2024 рік практично кожні три-чотири дні до нього приходили окупанти й постійно перевіряли. Дивилися телефон, ноутбук. Вони говорили, що він “ненадійний”, бо в нього сестра перебуває на підконтрольній Україні території. Також окупанти намагалися змусити Максима кинути навчання в українському університеті та вимагали припинити спілкування із сестрою, на нього чинили психологічний тиск”, – зазначила Ксенія.

Востаннє, за її словами, до Максима з обшуком приходили в середині червня: 

“Максим розповів, що до нього знову приходили з обшуками, цього разу ще й побили його, і після цього більше не виходив на зв’язок”.

Нагадаємо, що в березні 2024 року в окупованому росіянами селі Кохани на Херсонщині знайшли вбитими трьох чоловіків – Олександра Карпуся, Олександра Голенкова і Миколу Вознова. Після проведення “слідчих дій” “правоохоронці” затримали двох військовослужбовців з Волгоградської області РФ. Їм висунули підозру в скоєнні вбивства. Своєю чергою Херсонська обласна прокуратура порушила кримінальну справу про умисне вбивство трьох українських громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter