На окупованій Херсонщині двоє росіян з Волгоградської області вбили трьох цивільних українців

Дата: 23 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого тижня в окупованому росіянами селі Кохани на Херсонщині знайшли вбитими трьох чоловіків – Олександра Карпуся, Олександра Голенкова і Миколу Вознова. Після проведення “слідчих дій” “правоохоронці” затримали двох військовослужбовців з Волгоградської області РФ. Їм висунули підозру скоєнні вбивства. Своєю чергою Херсонська обласна прокуратура порушила кримінальну справу про умисне вбивство трьох українських громадян.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Фото ЦЖР: Олександр Карпусь

За інформацією брата Олександра Карпуся, 14 березня 2024 року його родич разом з Миколою Возновим та Олександром Голенковим перебував у селі Коханки. Інформація про те, що відбувалося далі, наразі відсутня. Єдине, що відомо, це те, що чоловіки загинули, а на їхніх тілах були виявлені вогнепальні поранення.

За словами брата загиблого, після підриву Каховської ГЕС село затопило і зник мобільний зв’язок. Більшість його мешканців виїхало і наразі там у населеному пункту  проживає лише 10-12 людей.  

Тіла вбитих пролежали там три дні, бо ніхто не хотів їхати їх забирати. Швидка туди теж відмовлялась їхати“, – каже він.

Як зазначає брат, наразі тіла вбитих перебувають у скадовському морзі. Загарбники не віддають їх рідним через нібито “слідчі дії”, які вони проводять.

Чоловік розповів, що під час затоплення села Олександр Карпусь рятував людей, а потім доглядав за їхніми будинками. Рідні просили Олександра виїхати з Коханих, але через любов до рідних місць він так і не наважився це зробити. Брат додає, що місцеві, які залишилися у селі, оселилися у дачних будинках, розташованих на пагорбах.

Їхні власники були не проти, бо так менше шансів, що їх будинки розграбують. Цим тут займались самі російські військові. З перших днів затоплення вони вдиралися до гаражів і помешкань та виносили звідти все, що бачили. Також водою там зносило пральні машинки, меблі, зносило й самі будинки“, – розповів він.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, 45-річний Олександр Карпусь був мешканцем сусіднього села Кардашинки. Микола Вознов проживав у селі Кохани та займався вирощуванням троянд у теплиці. Немісцевий 40-річний Олександр Голенков працював звичайним робітником у теплицях.

І Коля, і Саша Голенков – звичайні хлопці. Вони цивільні, прості роботяги“, – каже рідний одного з вбитих.

Як повідомляє ЦЖР, 20 березня Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею №438 “Порушення законів і звичаїв війни” у зв’язку з умисним вбивством трьох українських цивільних у селі Кохани Скадовського району.

За інформацією російських ЗМІ, у вбивстві чоловіків загарбники підозрюють двох мешканців Волгоградської області РФ – Алєксєя Булєліна (15 липня 1987 р.н.) та Мунтяна Тарасенка (3 вересня 1997 р. н.). Чоловіки, які мають попередні судимості, наразі служать у військовій частині №11843 Міноборони РФ. На цей момент вони заарештовані та перебувають під вартою.

Нагадаємо, незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні протягом нинішнього мандата зібрала додаткові докази російських порушень та злочинів. 

Зокрема, слідчі розглянули випадки катувань, умисних вбивств, зґвалтувань, викрадень та незаконних утримань, які сили РФ та підконтрольні їм формування чинили на захоплених територіях України та у самій Росії.

Зібрані докази свідчать про поширеність та системний характер катувань з боку російських військових, спецпризначенців та представників спецслужб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter