Слідча комісія ООН вкотре підтвердила, що Росія системно та повсюдно катує полонених

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні протягом нинішнього мандата зібрала додаткові докази російських порушень та злочинів. 

Зокрема, слідчі розглянули випадки катувань, умисних вбивств, зґвалтувань, викрадень та незаконних утримань, які сили РФ та підконтрольні їм формування чинили на захоплених територіях України та у самій Росії.

Зібрані докази свідчать про поширеність та системний характер катувань з боку російських військових, спецпризначенців та представників спецслужб.

Про це слідча комісія ООН повідомила у черговій доповіді.

Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch

Більшість порушень та злочинів проти цивільних росіяни чинили під час або після обшуків в оселях мешканців захоплених територій, зазначають слідчі комісії ООН. Так, сили РФ шукали проукраїнськи налаштованих громадян, а також військових чи правоохоронців. Опитані свідки та потерпілі зазначили, що часом росіяни проводили обшуки за підготовленими заздалегідь списками.

Багато постраждалих затримували після обшуків та доставляли у захоплені місця утримання. Там цивільних часто катують, намагаючись дістати потрібну інформацію.

Слідчі комісії ООН проаналізували випадки тортур, зокрема, у міському відділі поліції у Мелітополі та у районному відділі поліції Василівки на Запоріжжі, а також в ізоляторі тимчасового тримання у Херсоні.

Росіяни використовували до потерпілих ті самі методи та форми катувань, що члени комісії фіксували раніше в інтерв’ю з іншими потерпілими. Це, зокрема, побиття різними предметами, а також руками та ногами. Крім того, поширеними залишаються катування струмом за допомогою електрошокера або військово-польового телефонного апарата, так званого “тапіка”.

Комісія зафіксувала також випадки зґвалтування жінок під час утримання під вартою, а також сексуалізованого насильства щодо чоловіків.

Опитані потерпілі зазначали, що до липня 2022 у місцях утримання їх охороняли переважно російські військові. Однак потім їх замінили тюремні охоронці “професійного вигляду”, яких привезли з РФ. Тоді ж допити почали проводити переважно представники ФСБ. Вони, зокрема, віддавали охоронцям накази “підготувати” затриманих. Зазвичай це означало побиття чи застосування струму.

Один з потерпілих чув, як охороні наказували “робити все, що потрібно, аби його підготувати”. Чоловіка побили та катували струмом. Наступного дня його привели на допит та спитали, чи готовий він говорити.

Представники комісії ООН також розслідували позасудову страту чотирьох цивільних з села Новопетрівка Миколаївської області. Чоловіків віком від 38 до 52 років востаннє бачили, коли їх забирали росіяни. Пізніше їхні тіла знайшли з вогнепальними пораненнями. Тіло одного з загиблих дружина шукала майже рік. 

У вбитих були зав’язані за спиною руки, а на тілі виявили сліди тортур. Одному із загиблих росіяни підпилювали зуби та затискали пальці пласкогубцями, на тілі іншого знайшли порізи та опіки. 

Комісія ООН наголошує, що ці випадки є воєнними злочинами, а саме катуваннями та умисним вбивством. 

Міжнародні слідчі відзначають, що зібрані докази в черговий раз підтвердили попередні висновки слідства про систематичність та повсюдність російських злочинів. В комісії наголошують, що за допомогою зібраної інформації можна дослідити, чи не вчиняє Росія катування в межах певної політики. У такому випадку це становитиме злочин проти людяності.  

Нагадаємо, Служба безпеки України оголосила заочну підозру полковнику ФСБ Росії Максиму Живилу, який був одним з командувачів окупацією Вовчанська Харківської області. Слідство вважає, що Живило віддавав накази щодо репресій проти місцевого населення, а також сам брав участь у викраденнях та катуваннях цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter