Керував викраденнями людей, роботою катівні та мародерством: підозру отримав полковник ФСБ

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України ідентифікувала полковника ФСБ Росії, який був одним з командувачів окупацією Вовчанська, що на Харківщині. За інформацією слідства, спецслужбовець займався придушенням спротиву в окупації та особисто брав участь у катуваннях затриманих цивільних.

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

Підозру оголосили співробітнику 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ РФ Максиму Живило, зазначив речник СБУ у Харківській області Владислав Абдула

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення російське керівництво направило Живило до окупованого Вовчанська. Там він мав придушувати будь-який спротив російським військам, а також проводити так звану “профілактику” населення: залякування, погрози, шантаж. 

Підозрюваний разом з іншими військовими відстежували та викрадали проукраїнськи налаштованих мешканців. Зокрема, у квітні 2022 року росіяни затримали на вулиці цивільного чоловіка та відвезли до місцевої “катівні”.

Слідчі зазначають, що затриманого намагалися змусити піти на співпрацю з агресором. Для цього над чоловіком знущалися: жорстоко били, застосовували електричний струм, проколювали губи та спилювали зуби. Чоловікові також не давали води, а з їжі деколи приносили кашу в технічному відрі.

Правоохоронці встановили, що Живило не тільки віддавав накази, а й особисто брав участь у цих тортурах.

Крім того, підозрюваний напряму був пов’язаний з мародерством в окупованому місті. Зокрема, він письмово погоджував переміщення вантажних фур з окупованої території до Росії. За інформацією слідчих, завдяки підпису підозрюваного, окупанти вивезли понад 20 вантажівок з награбованим майном місцевих мешканців: автомобілі, катери, квадроцикли, агротехніка.

Нагадаємо, раніше поліція оголосила підозри росіянину та колишньому поліціянту з Луганщини у причетності до катувань людей у “катівні” на території Вовчанського агрегатного заводу. 

Загалом у Харківській області правоохоронці виявили 28 катівень. Три з цих місць правоохоронці досі не можуть обстежити, оскільки вони розташовані в населених пунктах на кордоні з РФ та перебувають під інтенсивними обстрілами. 

Найбільші незаконні місця утримань, де катували людей, зафіксовані у Куп’янську, Ізюмі, Балаклії та Вовчанську. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter