“Яка неймовірна новина!”: політв’язень Богдан Зіза відреагував на звільнення Нарімана Джеляла та ще дев’ятьох українців

Дата: 06 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Засуджений окупаційним судом Криму до 15 років позбавлення волі художник та активіст з Євпаторії Богдан Зіза у листі своїй сестрі Олександрі Барковій відреагував на звільнення з російського полону першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та ще дев’ятьох українців.

Про це Баркова повідомила на своїй сторінці в інстаграмі.

“Яка неймовірна новина! Це справжнє свято, з яким я вітаю всіх, хто повернувся додому та їхніх близьких”, – йдеться у листі Богдана.

Він розповів, що кожен за ґратами уявляє перед сном момент повернення додому та прокручує в голові десятки можливих варіантів, і з думками про дім та рідних, з посмішкою на обличчі засинає.

“Як же я радію, що для деяких з нас ця подія сталась! Ця заповітна мрія нарешті стала реальністю. Дякую прекрасним людям, які зробили це можливим! На жаль, для багатьох дім в звичному розумінні цього слова, зараз недоступний, а у когось його взагалі більше немає, і від цих думок часом непросто”, – пише бранець Кремля.

Він побажав такого ж возз’єднання всім, хто досі залишається у розлуці.

Водночас Зіза наголосив на тому, що обмін цивільних є важливим сигналом для політв’язнів Кремля, що вони не забуті й боротьба за їх звільнення триває.

Нагадаємо, незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” затримало кримчанина Богдана Зізу 17 травня 2022 року. Його звинуватили в тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі “адміністрації” Євпаторії.

У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 

Пізніше Зізі російські силовики додали до звинувачення у тероризмі дві нові статті. Загалом йому  інкримінували чотири статті КК РФ, три з них за тероризм: ст. 205 ч. 1 (“вчинення терористичного акту”), 205 ч. 1 (загроза вчинення теракту), 205.2 ч. 2 (“заклик до тероризму”), 214 ч. 2 (“вандалізм із політичних мотивів”).

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”.

6 червня російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Богдана Зізу до 15 років колонії загального режиму. Російська прокуратура вимагала для бранця Кремля 18 років суворого режиму.

Зіза звернувся до президента України та попросив включити його та інших українських політичних ув’язнених на території Криму та Росії до списків на обмін.

27 вересня 2023 року Військовий апеляційний суд у підмосковному місті Власиха залишив вирок Зізі без змін.

На початку листопада минулого року повідомлялося, що Зіза перебуває у російській виправній колонії №29 у місті Перм.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до України з російського полону 28 червня вдалося повернути десятеро цивільних людей, яких незаконно утримувала Російська Федерація.

Серед них заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений в окупованому Криму ще 2021 року, Наріман Джелял.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter