Кримський художник розповів, як ФСБ вибивала з нього “вибачення” перед Путіним і окупаційною армією

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Вуличний художник з Євпаторії Богдан Зіза, якого Росія ув’язнила 16 травня 2022 року за акцію протесту в Євпаторії і звинуватила у “тероризмі”, заявив про побиття з боку співробітників ФСБ заради неодноразових вибачень на камеру.

Про це він розповів в коментарі “Крим.Реалії“.

Богдан Зіза облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі окупаційної “адміністрації” Євпаторії

За словами кримчанина, ФСБ дуже потрібні такі записи із затриманими щонайменше для залякування населення та імітації згоди з Кремлем.

“Напевно, здивую вас, але відео з моїм “вибаченням”, як мінімум, п’ять. Перше потрапило в ЗМІ, друге – в матеріалах справи, ще кілька були забраковані. Знімають їх безпосередньо працівники ФСБ. Спочатку спокійно просять сказати на камеру все, що їм потрібно. Потім, коли відмовляєшся, починають погрожувати, переконувати”, – сказав Богдан Зіза.

Політв’язень наголошує, що вони вже не гребують жодними заходами: побиттям і тортурам піддається майже кожен політв’язень.

Щодо моєї ситуації, вони спочатку змусили мене записати одне відео, яке відправили на перевірку якомусь своєму начальнику. Потім – інше, коли той відповів, що якось я не дуже щиро каюся. Я навмисно не показував жодних емоцій, тому мене знову били. Актор я не дуже хороший, а ще текст постійно змінювався. То мені потрібно було вибачитися перед російською армією, потім – перед Путіним.

Богдан Зіза

Двоюрідна сестра Богдана Зізи Олександра Баркова під час акції українського ПЕН “Мистецтво солідарності” у Києві подякувала усім небайдужим українцям, хто відгукнувся на затримання її брата. 

За її словами, на дані про затримання Богдана Зізі відгукнулися тисячі людей, які зокрема, репостнули дописи у соцмережах. 

Олександра Баркова

“Був період, коли ми не знали, де він перебуває. Якби не розголос, якби українці не говорили про цю справу, Богдан міг стати одним із людей, яких би Росія виставила у статус зниклий безвісти. Дякую кожному з вас! У справах політв’язнів найважливіше, що може бути – розголос. Це те, що ми можемо зробити для них: говорити та пам’ятати про них, читати їх листи”, – цитує Олександру Баркову кореспондент видання ZMINA.   

Незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” затримало кримчанина Богдана Зізу 17 травня 2022 року. Його звинуватили в тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі “адміністрації” Євпаторії.

Фото з соцмереж

18 травня так звана “суддя” незаконного “Євпаторійського міського суду” Тетяна Ротко заарештувала Зізу на два місяці за ч. 1 ст. 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (“дискредитація російських збройних сил”).

Як розповіла двоюрідна сестра політв’язня Олександра Баркова, співробітники ФСБ під час обшуку викрали у Богдана Зізи гроші, а самого його у перші дні арешту утримували у місці несвободи у неналежних умовах зі щурами. 

На початку червня рішення “суду” першої інстанції про утримання під вартою Зізи залишила чинним “суддя” незаконного “Верховного суду республіки Крим” Олена Спасьонова. До того ж Богдана Зізу не звинувачували в тероризмі, йому ставили в провину лише ч. 3 ст. 30 КК РФ (замах на злочин) і ч. 2 ст. 167 (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна). Однак Росфінмоніторинг долучив політв’язня до оновленого “переліку терористів і екстремістів”.

У листопаді російські “слідчі” в тимчасово окупованому Криму додали до обвинувачення в тероризмі художнику ще дві нові статті.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter