У Криму окупаційний суд оштрафував адвоката Еміля Курбедінова за публікацію в телеграмі

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму “мировий суд” Сімферополя призначив адвокату Емілю Курбедінову штраф у розмірі 30 тисяч рублів за публікацію в його телеграм-каналі “КЕМська волость” про незаконний виклик студентів із відстрочкою до військкомату.

Про це пише “Кримська солідарність”.

Еміль Курбедінов. Джерело: “Кримська солідарність”

Адвоката визнали винним у розміщенні “недостовірних відомостей про роботу військкомату”. Йому призначили мінімальний штраф за “поширення свідомо недостовірної суспільно значущої інформації під виглядом достовірної”.

Попередньо “суддя” вивчив експертизу, виконану фахівцем, який робив дослідження щодо інших справ кримських татар. Сторона захисту зазначала, що не довіряє цьому експерту та об’єктивності його дослідження. Проте “суд” прийняв його.

Експерти дійшли висновку, що інформація про факти порушення прав студентів з відстрочкою в публікації Курбедінова “є суспільно значущою інформацією і представлена як достовірне повідомлення”.

Особистий телеграм-канал кримського адвоката експерти назвали “місцем, доступним для необмеженого кола користувачів”, а розміщену тут інформацію – “публікаціями публічного характеру”.

Як пояснив Курбедінов, впродовж трьох місяців розгляду справи захист зібрав величезну кількість доказів, де йшлося про порушення з боку військкоматів по всій Росії.

“Хоча я не повинен доводити свою невинуватість, це мали довести співробітники ЦПЕ (“Центру протидії екстремізму”). Вони нічого не представили, залишивши подання доказів судді”, – розповів він.

Під час останнього судового засідання співробітник ЦПЕ відкрито сказав, що вони склали протокол про правопорушення, а суд нехай шукає докази, розслідує, встановлює обставини.

На переконання Курбедінова, його визнали винним, тому що це один з видів тиску на незалежних адвокатів, який триває в Криму.

Нагадаємо, що 15 лютого 2024 року в тимчасово окупованому Сімферополі біля будівлі незаконного “управління ФСБ” співробітники незаконного “центру протидії екстремізму” Роман Філатов і Руслан Шамбазов затримали адвоката Еміля Курбедінова та відвезли до міського “відділку поліції”.

Згодом окупанти відпустили адвоката й склали на нього протокол за ч. 9 ст. 13.15 КпАП РФ (“зловживання свободою масової інформації”) через коментар щодо законності виклику на медичний огляд та засідання призовної комісії призовників, які мають відстрочення від призову.

Протокол на адвоката склав Філатов, який бере активну участь у переслідуванні кримськотатарських правозахисників. Він звинуватив адвоката в поширенні “свідомо недостовірної суспільно значущої інформації під виглядом достовірних повідомлень”, що “створило загрозу заподіяння шкоди життю і здоров’ю громадян, майну, загрозу масового порушення громадського порядку і громадської безпеки”.

З протоколом адвокат не погодився, заявивши, що звинувачення проти нього – це цілковита нісенітниця.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконне затримання Курбедінова та вимагає негайного припинення переслідування адвоката й будь-яких форм перешкоджання його професійній діяльності. Відомство також закликало світову адвокатську й міжнародну спільноту відреагувати та засудити систематичні переслідування незалежних адвокатів, порушення стандартів і гарантій адвокатської діяльності в окупованому Криму.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що адміністрація Кримського інженерно-педагогічного університету надала два докази, що суперечать один одному, про те, як допис кримського адвоката Еміля Курбедінова про незаконний призов студентів з відстроченням позначився на навчальному процесі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter