У Криму університет надав незаконному “суду” два докази в справі адвоката Еміля Курбедінова, що суперечать один одному

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Адміністрація Кримського інженерно-педагогічного університету (КІПУ) надала два докази, що суперечать один одному, про те, як допис кримського адвоката Еміля Курбедінова про незаконний призов студентів з відстроченням позначився на навчальному процесі.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на юристку Лілю Гемеджі та на адвоката Еміля Курбедінова.

Еміль Курбедінов

Як відомо, кримськотатарського адвоката Еміля Курбедінова окупанти затримали й відвезли 15 лютого 2024 року до незаконного “центру протидії екстремізму” за допис у телеграм-каналі, де він публікує свої спостереження про те, що відбувається в Криму.

Першу відповідь на запит незаконного “мирового суду” тимчасово окупованого Сімферополя 25 квітня надіслала перша проректорка Анжеліка Лучінкіна. У ній ідеться про те, що після публікації допису в телеграм-каналі “КЕМска волость” для отримання повісток до “військкомату”, які призовникам, згідно із законом, має право вручати КІПУ, не прибуло 34 студенти, що “значно перевищило кількість тих, хто не прибув на попередні призови та призов 2024 року”.

Юристка Ліля Гемеджи нагадала, що студенти не мають такого обов’язку – самостійно з’являтися за повістками. Також, за її словами, незрозуміло, чому Лучінкіна порівнює показники 2023 року з весняним призовом цього року, який ще не закінчився: про це в документі не йдеться.

Після цього листа, через понад тиждень, вищий навчальний заклад підготовив ще одну відповідь від вишу за підписом ректора Чингіза Якубова. У ній, як підкреслила Гемеджи, містяться абсолютно інші дані. Там ідеться про те, що за 2023 рік близько 30% студентів, яким КІПУ мав передати повістки, відмовлялися їх отримувати й іти до “військкомату”. За версією закладу, нібито через допис у каналі “КЕМська волость” про те, що “військкомати” призивають студентів навіть з відстроченням.

“Надалі студенти, які не з’явилися до військкомату за повісткою, були притягнуті до встановленої законом відповідальності. Поширення цих відомостей [про незаконний призов студентів з відстроченням] мало негативний вплив на навчальний процес вишу, зокрема в частині ведення військового обліку, а також на призовну кампанію”, – написав Якубов.

Ліля Гемеджі зазначила, що заклад не надав жодних доказів цього “негативного впливу”. Зокрема, адміністрація заявляє, що цей вплив позначився і на всій призовній кампанії по країні.

Ліля Гемеджи

“З урахуванням кількості студентів і озвучених цифр міноборони в межах призовної кампанії це [кількість студентів, які не прийшли до військкомату] становить 0,002% всіх призовників. Така відмова від повісток ніяк не могла вплинути на призовну кампанію”, – додала Ліля Гемеджі.

Незаконний “суд” також призначив лінгвістичну експертизу цього допису. Однак сторону захисту збентежив вибір експертної організації, яка проводитиме дослідження, та її фахівців, оскільки їхні висновки не раз критикували кримськотатарські правозахисники, які працювали з кримінальними та адміністративними справами.

“Ми попросили виконати дослідження в незалежних організаціях, які не розташовані на території Криму, але суд відхилив цю пропозицію. Ми [адвокатська спільнота], м’яко кажучи, критично висловлювалися з приводу висновків [експертів цієї організації], і їхня кваліфікація не є відповідною. Ми заявлятимемо відвід експерту і висуватимемо інші клопотання”, – підкреслив Еміль Курбедінов.

Еміль Курбедінов – адвокат-правозахисник. Він захищає кримських татар, яких окупаційна влада почала переслідувати з початку своєї військової операції із захоплення Кримського півострова. Юрист також намагається привернути увагу до порушень прав людини в Криму. Це третє адміністративне провадження з боку окупаційної влади на півострові. Адмінпротоколи правозахиснику вручали також 2017 та 2018 року.  

Нагадаємо, що 15 лютого 2024 року в тимчасово окупованому Сімферополі біля будівлі незаконного “управління ФСБ” співробітники незаконного “центру протидії екстремізму” Роман Філатов і Руслан Шамбазов затримали адвоката Еміля Курбедінова та відвезли до міського “відділку поліції”.

Згодом окупанти відпустили адвоката й склали на нього протокол за ч. 9 ст. 13.15 КпАП РФ (“зловживання свободою масової інформації”) через коментар щодо законності виклику на медичний огляд та засідання призовної комісії призовників, які мають відстрочення від призову.

“Студентам, у яких є відстрочення від призову, надсилають повістки до військкомату на комісію. А потім трапляються випадки, коли хлопці не встигають навіть диплом отримати: [їх] забирають в армію”, – йшлося в дописі від 14 липня 2023 року.

Протокол на адвоката склав співробітник незаконного “центру протидії екстремізму” Роман Філатов, який бере активну участь у переслідуванні кримськотатарських правозахисників. Він звинуватив адвоката в поширенні “свідомо недостовірної суспільно значущої інформації під виглядом достовірних повідомлень”, що “створило загрозу заподіяння шкоди життю і здоров’ю громадян, майну, загрозу масового порушення громадського порядку і громадської безпеки”.

Із протоколом адвокат не згоден. Він заявив, що те, в чому його звинуватили, – “це цілковита нісенітниця”.

“Я багато розміщував і розміщуватиму в соцмережах інформації про факти порушення прав громадян. За це мене не можуть притягати до відповідальності як адвоката. Ця інформація є абсолютно достовірною, інакше я б її не розміщував”, – заявив правозахисник.

Він також додав, що співробітники ЦПЕ “висмоктали звинувачення з пальця” і що цей інцидент – “чергова спроба тиску силовиків на адвокатів у Криму”. Зокрема, за ті справи, які зараз перебувають у Курбедінова в провадженні.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконне затримання Курбедінова та вимагає негайного припинення переслідування адвоката й будь-яких форм перешкоджання його професійній діяльності. Відомство також закликало світову адвокатську й міжнародну спільноту відреагувати та засудити систематичні переслідування незалежних адвокатів, порушення стандартів і гарантій адвокатської діяльності в окупованому Криму.

Напередодні ZMINA повідомляла, що рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану.
 
Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України.
 
Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання.
 
Із 2017 року громадська ініціатива “Кримська солідарність” задокументувала на українському півострові 15 випадків відкритого тиску окупантів на адвокатів через їхню професійну діяльність. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю.
 
НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.
 
Тетяна Печончик назвала рішення Національної асоціації адвокатів України №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни.
 
Правозахисна спільнота в Україні закликала напрацювати механізми, які дозволять належно реагувати залежно від того, чи адвокати в Криму сумлінно виконують свою роботу і захищають громадян, чи зрадили Україну і порушують правила адвокатської етики.
 
У грудні 2023 року учасники коаліції “Україна. П’ята ранку” до Дня адвокатури представили звіт “Переслідування і приниження: реалії адвокатів в окупованому Криму”.
 
Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter