ДБР спільно з СБУ провели обшук у керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

Дата: 11 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань та оперативники Служби безпеки України провели обшук у будинку  керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха, який зараз є військовослужбовцем Національної гвардії України. Обшук проводився на підставі відповідного рішення суду.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Харківського антикорупційного центру.

Дмитрий Булах. Фото: Вечірній Харків
“Маючи на руках ухвалу суду про проведення обшуків, вони з’явилися за місцем проживання та вимагали надати відомості, пов’язані з проходженням військової служби. Так, не у командування військової частини, а саме вдома”,– заявили в Харківському антикорупційному центрі. 
 
Також активіст прокоментував обшуки в своєму помешканні. 
 
“Так, обшук. Я без телефону, його вилучили. Більше нічого не знайшли. Та і не могли знайти, власне. Ухвала – дічь. Це очевидне замовлення. Рили, хлопці, рили і нарили одне велике ніх*я. До того мені вручали “політичну” повістку у 2022му. Промовчав про те, очевидно тепер, дарма. Потім стеження, тепер обшук, де відпочатку було зрозуміло, що нічого не знайдуть, а передати “привіт”, – зазначив Дмитро Булах. 
 
У Харківському антикорупційному центрі сприймають цей обшук як продовження кампанії тиску на представників громадського сектору України.
 
“Після кейсів із командою Bihus.Info, головою ЦПК Віталієм Шабуніним, розслідувачем “Слідство.інфо” Євгенієм Шульгатом, головним редактором Руху “Чесно” Олександром Саліженком представники влади на замовлення тієї ж влади за кошти платників податків на третьому році великої війни влаштовують незахопливий нешпигунський небойовик у Харкові”, – додали в Центрі.
 
Дмитро Булах, який добровільно мобілізувався до лав ЗСУ навесні 2023 року, проходить службу в одній з частин Нацгвардії, але, як зазначають харківські активісти, “з літа 2022 року відбувалися дивні події, які він не робив публічними, аби не дизморалити суспільство. Вони про зловживання системою мобілізації і рекрутингу, мобілізацією “на замовлення”, якщо хочете”.

Активісти Центру наводять розповідь Дмитра Булаха про те, як у червні 2022 року, коли російська армія майже впритул підійшла до Харкова, він під час поїздки по місту помітив машину, яка слідувала за ним. З машини вийшли “три людини: два представника Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції і один представник ТЦК. ТЦК Київського району, хоча я і зареєстрований, і стою на обліку в ТЦК, і події відбуваються у Слобідському районі. Вони виписують мені повістку на наступний день в Київський РТЦК. Я, звісно, був дещо спантеличений цим ексклюзивним підходом. М’яко кажучи. Але вирішив не виносити це, щоб не дизморалити”, — розповів Булах.

Він додав, що наступного дня пішов до ТЦК і почав проходити медичну комісію, але тоді його мобілізації завадила тривала хвороба. Після одужання він мобілізувався добровільно.

Посилаючись на свій приклад і зазначаючи, що “по своєму місту” він знає декілька таких ситуацій від інших людей, Дмитро Булах підсумовує: “Я розумію, дивлячись на історії Євгена (журналіст-розслідувач “Слідства.Інфо” Євген Шульгат. — Авт.), “Бігусів, Віталія Шабуніна, Юрія Ніколова і т.д., що ми повернули кудись не туди і треба повертатись на нормальний шлях. Виправлення цих зловживань буде найкращим маркером змін у підходах до мобілізації, замість тисяч слів і законів”. 

Нагадаємо, раніше професійна медійна спільнота “Медіарух” виступила із заявою про систематичний тиск, який останнім часом чиниться на незалежних журналістів в Україні. Цьому передувала низка ситуацій з медіа та медійниками, коли їх атакували в мережі, поширювали фейки та наклепи, фізичні напади та залякування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter