Офіс генпрокурора закрив справу проти волонтера Романа Матиса через відсутність складу злочину

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора закрив кримінальне провадження про начебто продаж гуманітарної допомоги з боку волонтера та експосадовця Львівської ОДА Романа Матиса у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Про це волонтер Роман Матис повідомив у коментарі виданню ZMINA.

Роман Матис. Фото з фейсбуку

“Ну що ж, завершилася майже дворічна епопея однієї з найпаскудніших подій у моєму житті. Мої предки мали багатий досвід спілкування із системами, які хотіли їх розкуркулити, русифікувати, знищити. Пройшли фашистські концтабори, примусові роботи в Німеччині, совєцькі ГУЛАГи в Сибіру тощо. Мені система вирішила забезпечити схожий досвід, який, на щастя, обмежився трьома днями “екскурсії” в Бригідки – місце, де в різні роки за сфабрикованими звинуваченнями провели певний час мій тезка Роман Шухевич, Іван Франко, Ольга Басараб та інші”, – сказав Роман Матис.  

Волонтер додав, що вся ця ситуація є абсолютним непорозумінням і йде в розріз із його цінностями.

“Жодних кримінально-протиправних дій я не вчиняв. Отримали офіційне підтвердження. Це найважливіше”, – додав він.

За словами адвоката волонтера Сергія Матвіїва, справедливість майже відновлено, не враховуючи того, що клієнт майже повних два роки мав кримінальне провадження і переслідування.

“Як на мене, це хороше завершення історії. Слідство розібралось, що нема ніякої доказової бази проти мого клієнта, у зв’язку з чим і була закрита справа”, – підкреслив адвокат.

Нагадаємо, 5 травня 2022 року у Львівській області СБУ затримала президента Міжнародного Інвестиційного Офісу, колишнього голову Управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романа Матиса та головного редактора видання Mind Євгена Шпитка. Їх підозрювали в зловживаннях під час розподілу гуманітарних вантажів. Справу розслідували за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинене організованою групою).

В СБУ стверджували, що затримали чоловіків під час продажу партії військового спорядження на 550 тисяч гривень. Крім того, в процесі обшуків виявили склад з великою кількістю військової амуніції на мільйони гривень.

16 вересня 2022 року Галицький районний суд Львова зменшив розмір застави для підозрюваного в розкраданні гуманітарної допомоги експосадовця Львівської ОДА, волонтера Романа Матиса майже в 10 разів – з 2 млн гривень до 208 тисяч гривень.

Також ZMINA писала, що Офіс генпрокурора: 

  • Закрив кримінальне провадження щодо лідерки громадської організації “Рух підтримки закарпатських військових – Ужгород” Галини Ярцевої у зв’язку з відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення. 
  • Відмовився від усіх звинувачень щодо волонтерки Ольги Косован, якій закидали продаж гуманітарної допомоги.
  • Відкликав усі обвинувачення і закрив справу й проти волинського волонтера, віцепрезидента Федерації боксу Волинської області Юрія Куця. Його звинувачували в начебто продажі гуманітарних автомобілів.
  • Закрив кримінальне провадження проти волонтерів Олеся Дзиндри і Юрія Музичука “у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості осіб у суді й вичерпаними можливостями їх отримання”. Волонтерів підозрювали в продажі чотирьох автомобілів, які призначалися для Збройних сил України.
  • Закрив справу проти волонтера Назарія Островського та капелана Ігоря Плохого, яких обвинувачували в продажі гуманітарної допомоги, зокрема авто, призначеного для Збройних сил України. Ще один львівський волонтер Святослав Літинський у цій справі виступав свідком.
  • Червоноградський міський суд Львівської області призупинив розгляд справи волонтера Івана Михайліва через те, що суддя робитиме додаткові міжнародні запити для уточнення певної інформації. Волонтера звинувачують у начебто продажі автомобілів, які він завіз до України як гуманітарну допомогу.

Центр прав людини ZMINA передав справи проти волонтерів до Офісу генпрокурора. А також закликав українську владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів та провести ретельне розслідування таких випадків.

ZMINA також писала про “Справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter