Офіс генпрокурора відмовився від обвинувачень проти волонтерки Ольги Косован

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора відмовився від усіх звинувачень щодо волонтерки Ольги Косован, якій закидали продаж гуманітарної допомоги.

Про це волонтерка повідомила на своїй сторінці у фейсбуку.

Волонтерка Ольга Косован. Фото з фейсбуку

“Якщо пам’ятаєте, мене понад рік тому несправедливо і з численними порушеннями намагалися звинуватити у торгівлі гуманітарною допомогою. Нарешті завершилося те, що не мало починатися. Вся ця нафантазована справа майже одразу почала розвалюватися в суді, і хоч як не крутили деякі прокурорські стряпчі, але довелося закривати”, – написала волонтерка.

Косован додала, що тепер має право на відшкодування від держави шкоди, заподіяної незаконним кримінальним переслідуванням. Проте поки що не буде звертатися з цим позовом.

Громадській активістці та волонтерці Ользі Косован з Луцька оголосили про підозру у незаконному продажі гуманітарної допомоги (ст. 201-2 ККУ) 18 серпня 2022 року. Перед тим 19 липня провели обшук на складах Благодійного фонду “Добра справа”, вилучивши, як зазначала поліція, 4800 бронеплит, 2300 плитоносок, 150 пар військового взуття, рулони тканини, документи, які підтверджують факт отримання майна як гуманітарної допомоги, чорнові записи. Загальна сума вилученого військового спорядження та амуніції становила понад 28 мільйонів гривень.

Нацполіція 20 липня заявила, що викрила представників благодійного фонду, що налагодили постачання з країн ЄС гуманітарної допомоги для військових потреб, але замість того, аби відправити допомогу на фронт, продавали її. 

19 липня слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ухвалою по справі №161/11347/22 відмовив у задоволенні клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу щодо Косован у вигляді цілодобового домашнього арешту. Прокурор оскаржив ухвалу в апеляції.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора України відкликав всі обвинувачення і закрив справу й проти волинського волонтера, віцепрезидента Федерації боксу Волинської області Юрія Куця. Його звинувачували в начебто продажі гуманітарних автомобілів.

Також ОГП закрив кримінальне провадження проти волонтерів Олеся Дзиндри і Юрія Музичука “у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості осіб у суді й вичерпаними можливостями їх отримання”. Волонтерів підозрювали в продажі чотирьох автомобілів, які призначалися для Збройних сил України.

Офіс генпрокурора також закрив справу проти волонтера Назарія Островського та капелана Ігоря Плохого, яких обвинувачували в продажі гуманітарної допомоги, зокрема авто, призначеного для Збройних сил України. Ще один львівський волонтер Святослав Літинський у цій справі виступав свідком.

А Червоноградський міський суд Львівської області призупинив розгляд справи волонтера Івана Михайліва через те, що суддя робитиме додаткові міжнародні запити для уточнення певної інформації. Волонтера звинувачують у начебто продажі автомобілів, які він завіз до України як гуманітарну допомогу.

Центр прав людини ZMINA передав справи проти волонтерів до Офісу генпрокурора. А також закликав українську владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів та провести ретельне розслідування таких випадків.

ZMINA також писала про “Справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter