Офіс генпрокурора закрив справу проти волонтера Юрія Куця

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора України відкликав всі обвинувачення і закрив справу проти волинського волонтера, віце-президента Федерації боксу Волинської області Юрія Куця. Його звинувачували в начебто продажі гуманітарних автомобілів.

Про це Юрій Куць сказав у коментарі виданню ZMINA.

Волонтер Юрій Куць. Фото: з фейсбуку

 3 жовтня відбулося судове засідання. 

“Прокурори ознайомилися з матеріалами справи й підтвердили, що не було жодної торгівлі гуманітарною допомогою, заслухали всіх свідків, окрім основного свідка та псевдоволонтера, та відкликали всі обвинувачення, і кримінальне провадження закрили”, – говорить волонтер.

До моменту затримання Куць спільно з іншими волонтерами завіз 48 автомобілів, на які збирали гроші різні волонтери. Сам же Куць допомагав у пошуку, логістиці, ремонті й обслуговуванні автівок для фронту. П’ятнадцять з них волонтер із друзями подарував військовим, придбавши їх за власні кошти.

За словами волонтера, у червні минулого року, коли йому висунули обвинувачення, таких справ в Україні було тисячі. Проте справа Куця першою дійшла до суду.

“Волонтерів обвинувачували й натякали, що треба підписувати зізнання, бо нічого не доведуть і так усім буде простіше. Але ми з адвокатами вирішили, що підемо іншим шляхом і доведемо правду”, – додав Куць.

Також він сказав, що прокуратура дуже рідко відкликає свої звинувачення та підозри.

“Це поодинокі випадки в Україні, і це може бути, коли докази невинуватості беззаперечні, що і потрібно було довести”, – переконаний волонтер.

Нагадаємо, 10 червня 2022 року волонтера Юрія Куця затримали працівники прокуратури та  УСБУ у Волинській області. Кримінальне провадження було відкрито за ч. 4 ст. 368-3 КК України (Підкуп службової особи юридичної особи приватного права), але 11 червня перекваліфіковано за ч. 3 ст. 201-2 КК (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги), того ж дня правоохоронці повідомили Куцю про підозру.

За даними адвоката Куця, заявник у справі Олександр Бернадський, який співпрацював із силовиками, повідомив, що Юрій Куць запропонував йому придбати автівку “Ssang Yong Rexton” за 3700 доларів та інші автомобілі, які були завезені з-за кордону як гуманітарна допомога. При цьому було погоджено негласні слідчі дії та слідчий експеримент. Зокрема, прослуховування телефонних розмов Анатолія Шваба – голови благодійного фонду “Фонд Юрія Гупала “Віримо в Україну”.

11 червня 2022 року Луцький міськрайонний суд Волинської області відхилив клопотання слідчого про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою і відправив Юрія Куця під цілодобовий домашній арешт.

15 вересня 2023 року Куцю йому вручили обвинувальний акт. 

А 3 жовтня відбулося останнє засідання у справі, де Офіс генпрокурора підтвердив відсутність продажу гуманітарної допомоги і відкликав всі обвинувачення. А Луцький міськрайонний суд Волинської області постановив закрити кримінальне провадження та зняти арешт з майна, оскільки не встановлено сукупності доказів вчинення злочину.

Раніше Офіс генерального прокурора України закрив кримінальне провадження проти волонтерів Олеся Дзиндри і Юрія Музичука у “зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості осіб у суді й вичерпаними можливостями їх отримання”. Волонтерів підозрювали в продажі чотирьох автомобілів, які призначалися для Збройних сил України.

Також ОГП закрив справу проти волонтера Назарія Островського та капелана Ігоря Плохого, яких обвинувачували в продажі гуманітарної допомоги, зокрема авто, призначеної для Збройних сил України. Ще один львівський волонтер, Святослав Літинський, у цій справі виступав свідком.

А Червоноградський міський суд Львівської області призупинив розгляд справи волонтера Івана Михайліва через те, що суддя робитиме додаткові міжнародні запити для уточнення певної інформації. Волонтера звинувачують у начебто продажі автомобілів, які він завіз до України як гуманітарну допомогу.

Центр прав людини ZMINA передав справи проти волонтерів до Офісу генпрокурора. А також закликав українську владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів та провести ретельне розслідування таких випадків.

ZMINA також писала про “Справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter