Громадські активісти закликали владу припинити переслідування волонтерів в Україні

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Громадські активісти закликали українську владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів та провести ретельне розслідування таких випадків.

Про це йдеться у зверненні, яке опублікував народний депутат Володимир В’ятрович.

Джерело: фейсбук-сторінка Володимира В’ятровича

Поліція влаштувала обшук у Святослава Літинського. Святослав – відомий правозахисник, який присвятив життя захисту української мови та прав україномовних громадян. Виграв на користь української мови безліч судових справ, юридичний супровід яких оплачував з власної кишені. Також послідовно бореться проти зловживань і хабарництва в поліції. У час повномасштабного російського вторгнення зайнявся волонтерством і передав уже понад 250 автомобілів для ЗСУ. Лише вчора Святослав написав, що обсяги волонтерської допомоги війську падають, зокрема, через переслідування волонтерів поліцією та СБУ, а вже зранку до нього прийшли з обшуком”, – йдеться у зверненні.

В’ятрович також додав, що раніше влада розпочала переслідування волонтера Романа Матиса, засновника спільноти захисту прав україномовних “И так поймут!“, яка за 10 років діяльності українізувала безліч сайтів та сервісів. Нещодавно СБУ відкрила проти Романа справу – і теж через його волонтерську діяльність на користь української армії.

Активісти наголошують, що випадки необґрунтованого переслідування владою українських волонтерів, які допомагають ЗСУ, дедалі частішають. При цьому влада знищує їхню репутацію, не надаючи суспільству жодних доказів їхньої провини, ускладнює або унеможливлює волонтерську діяльність, руйнує напрацьовані канали постачання допомоги для ЗСУ.

Безпідставні переслідування українських волонтерів, захисників української мови виглядають як цілеспрямоване зачищення владою громадянського суспільства від незручних активістів“, – зазначається у заяві.

Йдеться про те, що репресії влади проти волонтерів суттєво зменшують допомогу українському війську, дискредитують авторитетних громадських діячів і послаблюють громадянське суспільство, яке контролює дії влади.

Ми вимагаємо припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів, провести ретельне розслідування таких випадків та назвати і покарати ініціаторів репресій“, – заявляють автори звернення.

Нагадаємо, вранці 8 вересня у Львові правоохоронці прийшли з обшуком до мовознавця, громадського активіста й волонтера Святослава Літинського. Після обшуку у помешканні волонтера правоохоронці вилучили 15000 гривень. 

Фото обкладинки: Святослав Літинський/Facebook

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter