Генпрокуратура закрила кримінальне провадження проти волонтерів Олеся Дзиндри і Юрія Музичука

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс Генерального прокурора України закрив кримінальне провадження проти волонтерів Олеся Дзиндри і Юрія Музичука у “зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості осіб у суді й вичерпаними можливостями їх отримання”. Волонтерів підозрювали у продажі чотирьох автомобілів, які призначалися для Збройних сил України.

Про це йдеться в постанові про закриття кримінального провадження, яка є в розпорядженні видання ZMINA.

Волонтери Юрій Музичук та Олесь Дзиндра. Фото: з фейсбуку

Відповідно до постанови, “у ході проведеного досудового розслідування не встановлені достатні докази для доведення винуватості Олеся Дзиндри та Юрія Музичука у суді, щодо вчинення ними злочину, передбаченого ч. 3 ст. 201 КК України і вичерпані можливості їх отримання”.

Волонтер Юрій Музичук на своїй сторінці у фейсбуку відреагував на закриття справи.

“Почуття наразі дуже різні. Звичайно, виснажений емоційно після року боротьби. Система використала свій шанс уникнути ганьби, не доводячи справи до суду, і цим створила унікальний прецедент. Завдяки нашій спільній боротьбі. Так, це перемога в цій битві, але не у війні. Почуваюся зараз виплюнутим потворою, яка не змогла проковтнути”, – написав він.

Нагадаємо, волонтерів Олеся Дзиндру та Юрія Музичука прокуратура підозрювала у продажі гуманітарної допомоги. Зокрема, в переданні третій особі – співробітнику Червоноградського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Сергію Шарку кількох автомобілів нібито за винагороду. 

Насправді, як розповів Олесь Дзиндра виданню ZMINA, йдеться про чотири автівки, які волонтери купили у Словенії для конкретних військових підрозділів. Це було зроблено на прохання Української добровольчої армії і 80 десантно-штурмової бригади, однак Шарко до них звернувся, нібито знайшовши інформацію про волонтерів у телеграм-каналі, із тим, що для підрозділу, яким він нібито опікується, автівки потрібні терміново і переконав передати їх йому. Було домовлено, що він передасть волонтерам гроші за ці машини, щоб ті врешті купили авто тим підрозділам, яким пообіцяли. 

У день, коли машини мали бути передані Сергію Шарку, він приніс муляжі купюр, а волонтерів показово затримали і оголосили підозру у продажі гуманітарної допомоги, завезеної благодійним фондом. 

Як пояснює Дзиндра, вони дійсно співпрацювали із фондом, який організували друзі його сина Андрія Дзиндри, щоб простіше було переганяти машини через кордон, однак машини закуповували не на кошти фонду, а на свої власні або коштом самих військових, які потребували авто, та їхніх родин. І авто, що фігурують у справі, як зазначає Олесь Дзиндра, закуповувались за їхні власні гроші. 

Львівський суд відпустив Дзиндру та Музичука під особисте зобов’язання. 

Крім того, раніше Офіс Генерального прокурора закрив справу проти волонтера Назарія Островського та капелана Ігоря Плохого, яких обвинувачували в продажі гуманітарної допомоги, зокрема авто, призначеної для Збройних сил України. Ще один львівський волонтер, Святослав Літинський, у цій справі виступав свідком.

Центр прав людини ZMINA передав справи проти волонтерів до Офісу генпрокурора. А також закликав українську владу припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів та провести ретельне розслідування таких випадків.

ZMINA також писала про “Справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter