Справи Майдану: судитимуть шістьох виконавців масових розстрілів 20 лютого

Дата: 13 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт стосовно шести міліціонерів роти спеціального призначення “Беркут”, яких називають безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань. 

Фото: Офісу Генерального прокурора

Правоохоронці встановили, що 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві підозрювані виконали наказ вищого керівництва і застосували до протестувальників табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами.

“Через їхні дії загинули 48 учасників акцій протесту та ще 90 зазнали вогнепальних кульових поранень. Після скоєння злочину зброю пошкодили та приховали. Частина її знайдена та ідентифікована”, – розповіли у ДБР.

Фото: Офісу генерального прокурора

За даними УП, йдеться про Дмитра Ісакова, Романа Панченка, Євгена Пронозу, Євгенія Тарануху, Володимира Трепачова та Олега Шабаша.

В ДБР зазначили, що колишнім міліціонерам закидають :

  • перешкоджання проведенню мирних акцій протесту;
  • перевищення службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків;
  • вчинення терористичного акту;
  • спричинення тяжких тілесних ушкоджень;
  • умисні убивства і закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту;
  • викрадення табельної вогнепальної зброї.

“Наразі обвинувачені переховуються на території країни-агресора та стали громадянами РФ. Щодо інших 14 міліціонерів підрозділу, також причетних до розстрілів, спеціальне досудове розслідування перебуває на завершальній стадії”, — додали правоохоронці.

Раніше детективи завершили розслідування масштабної справи щодо екскерівництва України за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18–20 лютого 2014 року: перед судом постане колишній президент України Віктор Янукович та низка екскерівників.

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter