Справи Майдану: за розстріл “Небесної сотні” перед судом постане Янукович та весь тодішній силовий блок

Дата: 04 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Детективи завершили розслідування масштабної справи щодо екскерівництва України за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18–20 лютого 2014 року: перед судом постане колишній президент України Віктор Янукович та низка екскерівників.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань. 

Фото: Reuters

У скоєнні цих злочинів обвинувачують членів злочинної групи. 

ZMINA докладно розповідала про членів цього угруповання, до якого входили, на думку правоохоронців, колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру Володимир Тоцький, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його заступник Віктор Ратушняк, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк, т.в.о. начальника Головного управління МВС у Києві Валерій Коряк, заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУ МВС у Києві Петро Федчук, а також командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк.

Янукович, за версією слідства, був лідером цього угрупування.

Правоохоронці встановили, що ці посадовці 18–20 лютого 2014 року віддавали накази та ухвалювали відповідні рішення щодо застосування силовиками без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки та вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі Києва.

Також підозрювані організували штурм Майдану під виглядом “антитерористичної операції”, а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, а також без жодних законних підстав, наголошують у ДБР. 

Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту, зокрема до смерті 67 цивільних. Всього ж постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці.

Щодо майнових збитків, то їхня сума сягнула більш ніж 16 мільйонів гривень.

Жінка фотографує в Києві плакат про розшук Януковича. Фото: Reuters

Щоб уникнути відповідальності, колишні посадовці втекли з України, тож досудове розслідування щодо них здійснювали за спеціальною процедурою. Усіх їх раніше заочно відправили під варту. 

“Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів”, – кажуть правоохоронці.  

Офіційному колишньому президенту та керівникам силового блоку закидають:

  • незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій;
  • перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень;
  • умисні вбивства та закінчені замахи на вбивства;
  • заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень;
  • організацію терористичного акту.

Крім того, слідчі дізнались, що колишні голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС після розпаду СРСР проходили військову службу в збройних силах РФ, отримали російське громадянство та “перебували на всіх видах забезпечення в збройних силах РФ”.

Детективи наголошують, що, віддаючи накази застосовувати насильство щодо євромайданівців, вони діяли в інтересах Росії, народу якої давали присягу.

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter