Торік підозри вручили майже трьом десяткам причетних до справ Майдану

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Профільний департамент Офісу генерального прокурора, що працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Yuri Kozyrev / NOOR

Серед підозрюваних: 

  • двоє колишніх високопосадовців, один з яких ексочільник МВС;
  • 17 правоохоронців, серед яких двоє прокурорів та один слідчий;
  • один суддя;
  • сім цивільних осіб.

Щодо 26 підозрюваних торік суди надали дозвіл на спеціальне досудове розслідування (in absentia). Серед таких фігурантів президент-утікач Віктор Янукович, ексзаступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Володимир Сівкович, якого вважають натхненником розгону студентів у 2013-му, а також колишній начальник ДАІ в Києві Анатолій Курінний.

Януковичу серед іншого інкримінують організацію незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій у складі злочинного угруповання, до якого входили екскерівники правоохоронних органів та інші колишні високопосадовці.

ZMINA докладно розповідала про членів цього угруповання, до якого входили, на думку правоохоронців, колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру Володимир Тоцький, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його заступник Віктор Ратушняк, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк, т.в.о. начальника Головного управління МВС у Києві Валерій Коряк, заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУ МВС у Києві Петро Федчук, а також командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк.

Через дії цієї групи лише 18–20 лютого 2014 року загинуло 76 людей та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, кажуть слідчі. 

Фото: Oleg Petrasiuk

Попри складнощі, спричинені повномасштабним російським вторгненням, в Офісі генерального прокурора звітують, що торік на чверть, у порівнянні з 2021-м, зросла кількість тих, щодо кого обвинувальні акти в справах Майдану скерували до суду.

“25 актів стосовно 55 осіб”, – кажуть слідчі. 

Загалом же за весь період розслідування справ Майдану підозри в ОГП вручили 383 особам, а до суду скерували акти щодо 301 з них. Законної сили набрали обвинувальні вироки стосовно 29 осіб.

Щодо роботи територіальних органів прокуратури, то вони за весь час повідомили про підозру 135 особам, а до суду скерували обвинувальні акти щодо 118 з них. Законної сили набрали вироки стосовно 26 осіб.

“Попри всі складнощі, викликані насамперед військовою агресією проти нашої держави, справи Майдану для керівництва та прокурорів Офісу Генерального прокурора залишаються вкрай важливими та пріоритетними. Прокурори і надалі докладатимуть максимум зусиль, щоб вони отримали логічне завершення, а винні особи понесли справедливе покарання”, – кажуть правоохоронці. 

Напередодні представник Офісу Генерального прокурора України Олексій Донський попереджав, що у 60 з зі 134 кримінальних проваджень у справах Майдану спливають строки давності, а у 22 – вже цього року. 

Нагадаємо, що колишня очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова обіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану ще 2021 року.  

До цього, у шосту річницю розстрілів на Євромайдані, Моніторингова місія ООН називала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану помічала й правозахисна організація Amnesty International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter