Справи Майдану: щодо посадовця часів Януковича, який був натхненником розгону студентів, дозволили проводити спецрозслідування

Дата: 09 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Суд дозволив здійснювати спеціальне досудове розслідування щодо колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони України Володимира Сівковича. Слідчі називають його натхненником та організатором розгону студентів на майдані Незалежності в Києві 30 листопада 2013 року. 

Про це повідомили у ДБР.

Володимир Сівкович (посередині) разом з Андрієм Клюєвим (ліворуч) та Олександром Поповим (праворуч). Фото: УНІАН

Володимир Сівкович – народний депутат 4-го, 5-го та 6-го скликань, який у 2010-му обіймав посаду віцепрем’єра, а з жовтня по грудень 2013-го був заступником секретаря РНБО. Цього року Сівкович потрапив під санкції США як особа, яка працювала з російською розвідувальною агентурою, зокрема для просування ідеї поступитися окупованим Кримом в обмін на відведення підтримуваних РФ сил із Донбасу.

У листопаді 2013-го, за даними слідчих, посадовець вступив у змову з тодішнім головою Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим та вплинув на начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України Валерія Коряка в його ж кабінеті.

“Він вмовив правоохоронця відати наказ працівникам міліції про звільнення силовим методом майдану Незалежності від громадян, що реалізовували своє конституційне право на мирні збори”, – кажуть у ДБР. 

Сівковича підозрюють в організації незаконного перешкоджання проведенню мітингів та організації перевищення влади працівниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства. Два роки тому його оголосили у міжнародних розшук. 

Силовики розганяють студентів на майдані Незалежності, 30 листопада 2013 року. Фото: Getty Images

Нагадаємо, що торік ДБР оголосило підозри учасникам злочинної групи, яку очолював президент-утікач Віктор Янукович.

Йдеться про колишніх міністра оборони Дмитра Саламатіна, голову СБУ Олександра Якименка, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та інших високопосадовців. Усіх їх підозрюють у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, зокрема вчиненні теракту та умисних убивствах.

За даними прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Внаслідок розгону студентів на Майдані у листопаді 2013-го тілесні ушкодження різного ступеня, за даними правоохоронців, отримали 127 людей. 

Фотографія обкладинки: Владислав Содель/Коммерсантъ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter