Вчительку математики з Дніпра, яка проводила уроки російською мовою, оштрафували на 3400 гривень – Кремінь

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь ухвалив рішення накласти адміністративний штраф на вчительку математики з Дніпра, яка під час онлайн-уроку спілкувалася з учнями російською мовою. 

Про це він повідомив у коментарі “Радіо Свобода”. 

Тарас Кремінь. Фото: фейсбук-сторінка Уповноваженого із захисту державної мови

За словами омбудсмана, державний контроль підтвердив факт порушення мовного законодавства: вчителька математики комунального закладу освіти в Дніпрі застосовувала недержавну мову.

Штраф становить 3 400 гривень, вона його вже сплатила.

“Сподіваюся, що цей випадок стане черговим нагадуванням громадянам України, які здійснюють професійні функції в різних сферах, зокрема освіті, торгівлі, транспорті, про те, що необхідно обов’язково дотримуватися мовного закону.

Я, як Уповноважений із захисту державної мови, завжди стоятиму на боці мовних прав громадян України, які в умовах війни вимагають шанобливого ставлення до себе й до своїх мовних прав”, – наголосив Кремінь.

Раніше ZMINA писала, що у квітні в дніпровській школі №126 спалахнув мовний скандал, який перейшов у цькування. Так, вчителька почала вести один з уроків російською мовою. Це почула мати однієї з учениць та зробила зауваження. Після цього 12-річну дівчинку почали цькувати та писати їй погрози в соцмережах.

Саму матір видалили з батьківського чату. На інцидент відреагували керівництво школи, поліція та Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради. 

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради провів моніторинг дотримання вимог мовного законодавства в освітньому процесі в школі №126. За його підсумками директорці оголосили догану. Однак ситуацію, яка виникла між учнями, кваліфікували як конфлікт, а не як булінг.

Нагадаємо, що адміністрація Державного податкового університету, що в Ірпені на Київщині, відсторонила від викладання професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову. Причиною цього стало те, що викладачка відмовлялася навчати українською студентів, а тим, кому це не подобалось, радила не ходити на заняття та вчитися самостійно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter