У дніпровській школі ученицю та її матір зацькували через зауваження вчительці щодо російської мови: у поліції факту булінгу не виявили

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого тижня в дніпровській школі №126 спалахнув мовний скандал, який перейшов у цькування. Так, вчителька почала вести один з уроків російською мовою. Це почула мати однієї з учениць та зробила зауваження. Після цього 12-річну дівчинку почали цькувати та писати їй погрози в соцмережах. Саму матір видалили з батьківського чату. На інцидент відреагувало керівництво школи, поліція та Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради. 

Про це повідомляють мати дівчинки Олена Юхимчук та ТСН.

Фото: Getty Images

Так, мати почула, що на початку онлайн-уроку вчителька звертається до дітей російською мовою. 

“Знову вчителька, наша класна керівниця, починає урок математики російською. Учень з класу двічі звертається до неї українською, і двічі вона відповідає російською. Потім переходить на українську, потім знову на російську. Так триває декілька хвилин – і мої нерви здають”, – розповіла Юхимчук у соцмережах.

Жінка ввімкнула звук, назвалася та нагадала вчительці, що, згідно з українським законодавством, освітній процес відбувається державною мовою, а не мовою держави-окупанта.

“На ці слова вчителька обурюється і видає такі слова: “Це моя рідна мова, і урок я ще не почала, і ви взагалі не маєте права приєднуватися до уроку”. І вимикає нас від конференції”, – додала мати дівчинки.

Одразу після цього вчителька повідомила батькам, що відмовляється від керівництва їхнім класом. Дитину ж почали цькувати та писати їй погрози в спільному чаті.

Тим часом у батьківському чаті почали цькувати й матір. Батьки стали на захист вчительки та запропонували написати колективну скаргу, щоб перевести дівчинку до іншого класу. Згодом Юхимчук видалили з групи.

Фото надала Олена Юхимчук ТСН

Після цього конфлікту матір дівчинки не покликали на батьківські збори, а дитину – на виховну годину. Юхимчук повідомила про цей факт директорці школи, а також звернулась із заявами до мовного омбудсмана і правоохоронців. 

У коментарі ТСН директорка школи Наталія Пешехонова розповіла, що 13 травня під час уроку їй надійшло повідомлення від матері учениці 6 класу про те, що вчителька на початку уроку відповідала дітям російською мовою.

Директорка пообіцяла розібратися в ситуації після уроків, однак мати не дочекалася реакції та виклала допис у соціальній мережі. Вчителька того ж дня намагалася пояснити що сталося.

“На початку уроку я вводила дітей. Один хлопчик мене спитав: “Скажите, пожалуйста, как мне делать тесты?” Я машинально, не задумуючись, відповіла: “Я вам все расскажу на уроке”. І далі: “Урок починається, діти”, – процитувала відповідь учительки директорка.

Тоді директорка викликала офіцера поліції, який провів бесіду з мамою учня, що писав погрози дівчинці в шкільному чаті. Згодом у школі провели засідання педагогічної ради та створили комісію з розслідування булінгу. Вчительці оголосили догану.

Заступниця директорки Юлія Грішина провела в класі батьківські збори, а з дітьми – виховну годину за участю психолога. Про проведення зборів нібито попереджали в батьківській групі, з якої матір дівчинки видалили під час суперечки. 

Щодо виховної години, де була відсутня учениця, Грішина каже, що попереджала батьків та просила учнів передати інформацію одне одному.

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради провів моніторинг дотримання вимог мовного законодавства в освітньому процесі в школі №126. За його підсумками директорці оголосили догану. Однак ситуацію, яка виникла між учнями, кваліфікували як конфлікт, а не як булінг.

Нагадаємо, що адміністрація Державного податкового університету, що в Ірпені на Київщині, відсторонила від викладання професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову. Причиною цього стало те, що викладачка відмовлялася навчати українською студентів, а тим, кому це не подобалось, радила не ходити на заняття та вчитися самостійно. 

До цього в мережі розійшовся запис лекції за участю Воробйової від 4 квітня цього року. На ньому жінка говорить російською, на що студентка зробила їй зауваження та попросила викладати державною, як того вимагає закон.

“А що станеться, Сашо?” – запитала викладачка. 

“Ну, рік повномасштабної війни, і трохи неприємно слухати російською”, – відповідає студентка. 

У відповідь Воробйова запевнила, що продовжить викладати російською, бо 35 років робить лише так. Студентці, якій “ріже слух”, професорка порадила вивчати філософію самостійно за підручниками та пригрозила, що іспит у неї прийматиме виключно російською.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter