Університет в Ірпені відсторонив філософиню за викладання російською: студенти вимагають звільнення

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Адміністрація Державного податкового університету, що в Ірпені на Київщині, відсторонила від викладання професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову. Причиною цього стало те, що викладачка відмовлялась навчати українською студентів, а тим, кому це не подобалось, радила не ходити на заняття та вчитись самостійно. 

Про це повідомили на сайті вишу. 

Фото: Любов Воробйова

Колективне звернення обурених поведінкою викладачки студентів адміністрація університету отримали напередодні, 6 квітня. 

До цього у мережі розійшовся запис лекції за участю Воробйової від 4 квітня цього року. На ньому жінка говорить російською, на що студентка зробила їй зауваження та попросила викладати державною, як того вимагає закон.

“А що станеться, Саша?” – запитує викладачка. 

“Ну, як би рік повномасштабної війни й трохи неприємно слухати російською”, – відповідає студентка. 

У відповідь Воробйова запевнила, що продовжить викладати російською, бо 35 років робить лише так. Студентці, якій “ріже слух”, професорка порадила вивчати філософію самостійно за підручниками та пригрозила, що іспит у неї прийматиме виключно російською.

Після цього Воробйова, яка у певний момент спілкування перейшла на українську та перепитувала студентів, що їм не подобається, вирішила завершити лекцію та відправила понад пів сотні студентів вивчати тему самостійно. 

Студенти кажуть, що скаржаться на Воробйову не вперше. 

Будівля університету постраждала внаслідок російського вторгнення. Фото: 24 канал

Нині у виші розпочали службове розслідування, за результатами якого обіцяють ухвалити “справедливе та оперативне рішення”. Адміністрація нагадала, що використання російської мови в освітньому процесі – пряме порушення Закону України.

Закон про мову в Україні ухвалили в травні 2019-го. Документ закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою є українська і вона обов’язкова для органів державної влади й публічних сфер на всій території країни. Володіти українською та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані, зокрема, президент, голова Верховної Ради та його заступники, прем’єр-міністр та всі члени уряду.

З роками кількість тих, хто спілкується українською, збільшувалась, а з початку повномасштабного російського вторгнення таких людей значно побільшало. Соціологам понад 80% громадян розповіли, що перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою. 

Попри це в Україні досі можуть, наприклад, відмовитись обслуговувати, якщо ви спілкуєтесь українською, або ж не взяти на роботу, як це було торік з айтівцем Денисом Водотійцем. Такі історії не поодинокі

Нагадаємо, що з початку цього року мовний омбудсман отримав щонайменше 880 скарг, понад половину з яких щодо обслуговування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter